Text

"Idélab hjälpte mig våga satsa"

Frida Antonsson.

Frida Antonsson var en av vinnarna i Idétävling 2020. Hon läser just nu en master i innovation och design.

Utan Idélab hade Frida Antonsson inte vågat satsa på sin idé.
– Jag fick guidning och de pushade mig. Hade de inte gjort det hade jag hoppat av för längesedan, säger Frida.

Frida tog kontakt med Idélab för att hon var nyfiken på att starta företag, men inte visste hur hon skulle göra. Tillsammans med Idélabs affärsutvecklare och i Idélabs processer arbetade de fram Fridas första Idé – inredningslösningar med fokus på tillgänglighet.

– Det var tack vare mitt examensarbete som jag blev intresserad av tillgänglighet. Jag trodde inte det skulle vara så kul!

Just nu frilansar Frida under namnet Access Interior och erbjuder inredningslösningar för både privatpersoner och företag. Samtidigt fokuserar hon på sin nästa idé som hon väntar på att lansera, och håller därför detaljerna hemliga.

Fridas drivkraft är att skapa ett bättre samhälle och underlätta liver för människor. Det har funnits tillfällen då hon stött på utmaningar och en av de hon brottats mest med är att hon ibland haft svårt att tro på sig själv.

– Det fanns perioder när jag kände att jag inte vågar göra det här, säger Frida och berättar att det var då det var extra viktigt att få stöd från affärsutvecklare på Idélab som peppade henne och kunde säga ”jo, du klarar det här, du är duktig”.

 

Ett kvitto på framgång

Det Frida tyckte var roligast med tiden på Idélab var när hon blev antagen till acceleratorprogrammet Elit.

– Jag fick hem ett brev, det var ett guldkuvert. Jag tänkte, herregud, är jag såhär duktig? Det blev som ett kvitto.

På acceleratorprogrammet fick Frida delta i flera kurser, individuell affärsutveckling, föreläsningar och workshops som hon hade nytta av. Framförallt uppskattade hon mötet med juristen som bland annat förklarade vilka regelverk och lagar man ska tänka på som egenföretagare. Förutom att träffa specialister var det mötet med andra deltagare i programmet som peppade Frida.

– När man såg alla de andra studenterna som höll på att starta företag fick man en spark i baken, säger Frida och menar att det var inspirerande att se andras framgångar.

 

Prisvinnande insats

Frida deltog i Idélabs Idétävling 2020 och vann Bästa Pitch. Frida menar att det var kunskaperna och verktygen som hon fick under Idelabs program och processer som gjorde det möjligt att skapa en övertygande och säljande pitch.

– Att vara med i Idétävlingen är ett kvitto på att man faktiskt kan komma på idéer och att de är värda att satsa på. Alla kan, oavsett vem man är, säger Frida.

Fridas tips till alla som sitter på en idé men inte riktigt vet hur de ska gå vidare är att kontakta Idélab.

– Våga ta kontakt! Man behöver inte sätta press på sig själv. Idélab hjälper dig med råd och tips.


Om Idélab:

Idélab är MDH:s inkubator där man som student, forskare eller anställd på MDH kan få hjälp med att utveckla sina idéer och starta företag.
Elit-programmet är Idélabs acceleratorprogram.


Artikeln som PDF Pdf, 316.8 kB.


Tillbaka till Idélab

Idélab

Idélab erbjuder studenter, forskare och övriga anställda vid MDU rådgivning inom ide- och affärsutveckling samt personlig utveckling – helt kostnadsfritt.

Läs mer

Master i Innovation och Design

För att möta framtida utmaningar behövs bred kompetens inom innovation och design. På detta tvärvetenskapliga program utvecklar du dina kunskaper i innovationsledning, designprocesser och betydelsen av kommunikation, med fokus på hållbarhet.

Läs mer