Text

”Det roligaste med att ha företag är att få bygga sitt varumärke”

Martina Antonino.

Martina Antonino.

Martina Antonino startade sitt företag Små Stories som en naturlig förlängning av sina studier. Hon ville jobba med informationsdesign och rumslig gestaltning, gärna med fokus på utställningsproduktion.

Martina, som har studerat informationsdesign och rumslig gestaltning på MDH, förklarar informationsdesign som att det handlar om kommunikation.

- Ett rum kommunicerar lika mycket som en text eller en bild. Hur du anpassar rummet kommunicerar mycket. Vare sig det handlar om ditt företag eller något annat så kan man formge ett rum utifrån kundernas behov och önskemål om vad man vill kommunicera och till vem, säger Martina.

Martina tycker om att jobba med utställningar där hon får möjlighet att hitta små historier och lyfta upp dem. Det kan till exempel handla om att lyfta ett perspektiv eller en person och på så sätt inkludera andra i historien.

- Det känns som ett viktigt uppdrag. Jobbar man bara med styling av ett hus eller väldigt ytliga saker kan det lätt bli platt och det berör inte på samma sätt. Jag vill beröra folk och ge dem en upplevelse och något som de får ta med sig. Jag tycker att utställningar är ett väldigt bra media för det, säger Martina.

För att kunna jobba självständigt och ha möjlighet att själv välja sina uppdrag startade hon eget.

- Att starta företag var ingen idé jag haft i flera år, och processen var inte så lång heller, säger Martina och förklarar att det något som egentligen bara hände av sig självt.

Det började med att hon tillsammans med några kompisar deltog i Idélabs kurs Kreativt snabbspår. Där fick hon grunderna för att starta företag men det var ändå inget hon aktivt tänkte på, utan såg det som kunskap som kunde vara bra att ha i framtiden.

- Men sedan börjar man inse att man kan styra sin egen tid och styra sina egna val. Man behöver inte vara styrd av någon annan och det kändes lockande, säger Martina.

När hon senare deltog i Idélabs acceleratorprogram blev det skarpt läge för Martina och hon startade snart sitt företag. Att ha företaget registrerat på papper var en speciell känsla.

- Det kändes ju jättehäftigt, såklart! Jag hade själv inte hunnit reflektera över att jag hade startat eget företag, säger Martina och tillägger att egenföretagarvärlden har varit svår att sätta sig in i men det har varit kul när det fungerar.

Att starta företag mitt under en pandemi kan vara tufft och bjuder på en del utmaningar. Martina, som startade sitt företag i början av året, tycker att det är nätverkandet som har fått sig den största törnen.

- Det har varit svårt att hitta nya kunder, men sedan starten i januari har jag haft två kunder som jag har jobbat skarpt för och det känner jag mig jättestolt över, säger Martina.

Trots att pandemin har ställt många saker på sin ända har Martina lyckats få företaget att gå runt redan de första månaderna. Däremot har hon inte haft möjlighet att marknadsföra företaget så mycket som hon velat. Hon ser fram emot att ta sig tid till det i framtiden.

- Det roligaste med att ha företag är att få bygga sitt varumärke. Jag har en idé eller känsla om hur jag vill marknadsföra företaget. Jag vill att när man tänker på företaget ska man tänka på mig – Martina Antonino, att vi är en och samma sak eller person. Jag vill föra över min personliga energi till företaget. Det jag tycker är kul kommer synas som ett bra jobb i företaget, säger Martina.