Text

”Alla studenter borde testa att starta ett företag”

David Erzberger har studerat på innovationsprogrammet.

Kontakterna med näringslivet och andra studenter och kollegor är det som var bland det viktigaste för David Erzberger när han deltog i Idélabs processer.

– Hitta folk som inte bara tror på den idén du har men som också tror på livsstilen att vara entreprenör – att nya kontakter är nya möjligheter, säger David.

Davids första tanke när han började studera var att starta företag, men riktigt så blev det inte. Istället ägnade han tid åt studierna och att umgås med sina vänner. Det var under den här tiden han fick sin idé till sitt företag Wridge.

– Jag såg att massa studenter hade mycket kompetens men jobbade extra på lager, säger David och förklarar att tanken med Wridge är att koppla samman företag med studenter.

David som själv har jobbat på ett rekryteringsföretag förklarar att rekrytering inte är så enkelt som folk tror. Men med Wridge hoppas han kunna skapa en bro mellan företag och studenter oavsett om det handlar om jobb, kontakter eller att skriva projektarbete.

Idélab blev en värdefull mötesplats

Hjälpen som David fick på Idélab beskriver han som värdefull, men han påpekar att man även måste vara beredd att lägga ner arbetet som krävs för att komma någonvart.

– Jag tycker att hjälpen som jag fick på Idélab var jättebra. Idélab är en mötesplats där man kan bolla idéer men det är man själv som lär sig. Jag är väldigt tacksam för Idélab, att man kunde komma dit och prata om sina idéer med andra som också spenderade mycket tid där, säger David samtidigt som han påpekar att det är viktigt att man lägger ner tid och arbete på sina idéer även utanför Idélab.

David deltog i Idélabs acceleratorprogram Elit. Där fick han träffa andra deltagare som delade hans tankar kring företagande och det blev en inspiration för honom.

– Vi kan starta vadsomhelst, bara det är rätt personer, säger han och lyfter samtidigt fram vikten av att få träffa personer med yrkeskompetenser inom olika områden som till exempel marknadsföring och juridik, och möjligheten att få ställa frågor som man har funderat på länge.

Affärsutvecklarna hjälper ge perspektiv

En sak som David tar med sig från Elit-programmet och tiden på Idélab är att det är viktigt att se helheten. Att man inte behöver ha allting klart för att starta företag utan att man plockar ihop olika delar för att bygga något som funkar.

– När man själv sitter i båten är det svårt att se helheten även om man själv egentligen vet vad man ska göra, säger han och förklarar att det i sådana lägen har varit bra att affärsutvecklarna på Idélab har kunnat peppa och hjälpa honom se allt som han faktiskt har åstadkommit.

En av de sakerna David har uppskattat mest med Idélab är nätverket med andra entreprenörer. Han tycker om uppmuntran till att våga vara öppen och prata med andra om saker man tänker på.

– Man kan få väldigt mycket bara genom att prata om sina idéer. Prata och fråga alla, fråga din mamma och pappa, dina kompisar, folk i branschen.

Det David tycker är roligast med att starta företag är att få göra något än att bara plugga. Hans tipsar alla som är intresserade av att starta företag att kontakta Idélab så tidigt som möjligt i processen.

– Alla studenter borde testa att starta ett företag. Det måste inte handla om att tjäna pengar. Man har så mycket frihet. Ta vara på tiden som student och försök, även om det handlar om ett Instagramkonto som visar upp tulpaner.

Artikel som PDF Pdf, 551.2 kB.


Acceleratorprogrammet:

Idélabs acceleratorprogram är till för de klienter som är långt framme i processen med att starta företag. Programmet innehåller bland annat specialiserade föreläsningar, kurser och workshops som rustar deltagarna med rätt verktyg och kunskap för att kunna starta upp och driva företag.

 

Idélab hjälper dig göra nytta av din kunskap

Idélab erbjuder studenter, forskare och övriga anställda vid MDU rådgivning inom ide- och affärsutveckling samt personlig utveckling – helt kostnadsfritt.

Läs mer

Innovationsprogrammet

Att kunna förstå och hantera innovationsprocesser är viktigt för att lösa samhällsutmaningar, samt bidra till att skapa utveckling som leder till en hållbar tillväxt. Därför behövs människor som vet hur man på ett framgångsrikt sätt uppmärksammar problem, utvecklar idéer och förverkligar dem.

Läs mer