Text

Vänta inte på det ”perfekta ögonblicket"

Vinnaren knyter nävarna och jublar mot kameran

Austin Franklin vann Bästa Innovation i Idétävlingen 2024 med Orb: the Game. Juryn såg ”stor potential att förändra spelreglerna” och en möjlighet att ”demokratisera kreativitet”.

Ta steget! Börja! Vänta inte på det ”perfekta ögonblicket”, säger Austin.

Grattis, Austin! Hur känns det?

Jag mår jättebra! Det här är en skön boost och en bekräftelse på att vi är på rätt väg. Jag är tacksam för priserna och kommer att se till att använda dem på bästa sätt.

 

Kan du berätta lite om din innovation?

Det är ett musikaliskt TV-spel som spelas med riktiga akustiska instrument. Inga kablar eller annan hårdvara behövs. Det är tänkt att vara samarbetsinriktat, vilket innebär att många människor kan spela samtidigt i samma rum och skapa musik tillsammans som en grupp. Du kan också spela med människor från hela världen över internet. Och om du tittar på andra som spelar spelet, upplever du i praktiken en livekonsert.

 

Hur kom du på idén?

Idén dök upp i mitt arbete som kompositör – jag ville skapa en strukturerad miljö för människor att spela improviserad musik i. Många som såg de första framträdandena, inklusive vänner och familj, uppmanade mig att kommersialisera idén. Min fru arbetar med innovationen tillsammans med mig, och det gör stor skillnad att göra detta som ett team.

 

Juryn nämnde att din innovation demokratiserar kultur. Håller du med?

Ja, på sätt och vis. Åtminstone har den potential att göra det. Många innovationer börjar med ett tydligt syfte men används sedan på ett annat sätt än vad det var tänkt. Detta gäller särskilt för underhållning och konst. Jag tycker att det är demokratiskt när användare driver utvecklingen i oväntade riktningar.

 

Vad är nästa steg för dig?

Jag har en bakgrund inom både musik och teknik. Affärsutveckling har inte varit min grej, så jag har tagit hjälp av Idélab. Vi jobbar med en prototyp, och förhoppningsvis kommer vi att skapa tillräckligt intresse och värde så att produkten kan locka investeringar. Den största utmaningen, enligt min uppfattning, ligger i att utveckla tekniken för att göra användarupplevelsen så positiv som möjligt. Vi utforskar ny mark, och det finns ingen färdig karta att följa.

 

Har du några tips till andra innovatörer?

Ta steget! Börja! Vänta inte på det ”perfekta ögonblicket”. Det finns inget perfekt ögonblick, samtidigt är det alltid rätt tidpunkt. Du kan inte ha allt klart innan du presenterar din innovation för andra. Fokusera på det du är bra på och ta hjälp med de delar du saknar. Att skapa ett team kring din innovation är både roligare och smartare i det långa loppet.

 

Juryns motivering

Årets Bästa Innovation har stor innovationspotential som förändrar spelreglerna. Att kombinera det konstnärliga med datavetenskap ger nya perspektiv. I detta interaktiva spel stimuleras lärande och utveckling.

Vi är övertygade om att idén kan demokratisera kreativitet och ser fram emot att se dess impact på samhället.

 

Priser

Bästa Idé vinner:

  • presentkort från Profeel, värt 1500kr
  • medlemskap på Valvet, 6 månader värt 11250 kr
  • 15000 kr i prispengar från BOL-stiftelsen
  • 30000 kr i verifieringsmedel från Almi.

 

Sponsorer

Idétävlingen sponsras av BOL-stiftelsen, Almi, Valvet, Profeel och Automation Region.