Text

"Jag vill lösa ett problem jag själv har upplevt på nära håll"

Vinnaren jublar mot kameran

Idélabs Wildcard i Idétävlingen 2024 gick till Oscar Karlsson Blackbright, BoTech. Idélab menar i sin motivering att idén kan hjälpa många människor i en utsatt situation. Den har dessutom marknadspotential och är skalbar.

Grattis, Oscar! Hur känns det?

Det känns jättebra! Det är kul att bli uppmärksammad för sitt arbete, speciellt för något som ligger en varmt om hjärtat. Jag vill ju lösa ett problem jag själv har upplevt på nära håll.

 

Kan du berätta lite kort om idén?

Det är en tjänst för att underlätta för efterlevande, som måste ta hand om allt när en anhörig har gått bort. Det är mycket som ska fixas samtidigt som man befinner sig i sorg. Jag vill hjälpa dem.

 

Vad händer nu?

Nu är det dags att fokusera på att sätta planen framåt. Jag har dialog med en tilltänkt partner. Vi ska försöka få till ett par pilotprojekt så att vi kan testa idén i skarpt läge och på så sätt lära oss hur vi ska utveckla och förfina vår tjänst.

För att lyckas med vår tjänst krävs det mycket tekniskt arbete och kompetens, vilket är en stor utmaning. Det kan bli aktuellt att ta in en systemutvecklare, eller att hitta ett bra samarbete med en extern part.

 

Vad vill ni skicka vidare till andra som funderar på att utveckla sin idé?

Titta på vilket värde du kan skapa för andra, inte vilket värde du skapar för dig själv.

Ta in andras perspektiv. Det är lätt att hamna i en bubbla och köra sitt eget race, men det är viktigt att be om feedback tidigt och vidareutveckla sin idé stegvis.

 

Idélabs motivering

Den här idén bygger på ett väl genomtänkt koncept som kan skapa stor nytta för personer i en utsatt situation. Idén har marknadspotential och är skalbar.
Vinnaren presenterar behovet och lösningen på ett personligt och förtroendegivande sätt och ger intryck av god genomförbarhet.

Juryn såg även potential i idén och den var med i toppstriden i flera kategorier…

 

Priser

Idélabs Wildcard vinner:

  • presentkort från Profeel, värt 1 500 kr
  • medlemskap Valvet, 6 månader värt 11 250 kr
  • 10 000 kr i prispengar från Automation Region.


Sponsorer

Idétävlingen sponsras av BOL-stiftelsen, Almi, Valvet, Profeel och Automation Region.