Text

”Bygg ett team! Det är lättare och roligare att göra resan tillsammans”

Vinnarna Pavel och Sanna jublar mot kameran

Vinnare av Bästa Pitch i Idétävlingen 2024 blev Sanna och Pavel med deras idé LeafSense. Juryn blev berörd i en både estetiskt tilltalande och pedagogisk pitch. ”En snygg och välkomponerad film som engagerar och skapar energi”, menar juryn i sin motivering.

Grattis till Bästa Pitch! Hur känns det?

Det känns otroligt bra. Vi har lagt ner jättemycket jobb och nu känns det extra bra att vi inte nöjde oss med resultatet förrän det var perfekt, säger Pavel.

Vi är båda väldigt måna om detaljer och det visade sig vara värt att lägga ner den tid och energi som vi gjort, tillägger Sanna. Vi är så glada över vinsten.

 

Ni vann Bästa Pitch, men berätta lite om er idé

Vi vill underlätta skötseln av växter. Genom att få koll på vad varje enskild växttyp behöver, kan ditt hem bli en härlig oas även om du inte har gröna fingrar. Med vår lösning får du veta varför just den där plantan ser så trött ut och hur du få fart på den, säger Pavel och fortsätter.

Idén dök upp när jag för första gången köpte växter till mitt hem. En av tre dog och jag frågade mig; varför?

Vi kom på idén på varsitt håll, oberoende av varandra, fyller Sanna i. Det var vår lärare som tipsade om Idétävlingen.

 

Vad är framgångsreceptet för en bra pitch?

Lämna inget åt slumpen! Vi är båda perfektionister och jobbade hårt med att få till en pitch som vi var nöjda med, både innehållsmässigt och hantverksmässigt. Det blev många kvällar och en hel del omtagningar, berättar Sanna.

Det är lätt att öppna programmet och börja göra direkt, men det är viktigt att först fundera kring innehåll och hur slutresultatet ska bli – vad är målet? Det är särskilt viktigt när man är fler, att vi har en gemensam målbild innan vi sätter i gång, förklarar Pavel.

 

Vad händer nu?

Vi har en del möten inbokade och så håller vi på att kartlägga vilka kompetenser vi behöver för att komma framåt. Vi vill hålla uppe hastigheten och gärna komma ut på marknaden så fort som möjligt, säger Pavel entusiastiskt.

För mig är det viktigt att vi jobbar fram vår USP. Det finns redan lösningar på marknaden, på vilket sätt kan vi sticka ut i konkurrensen och göra oss unika? kontrar Sanna.

 

Vad vill ni tipsa andra idébärare om?

Bygg ett team! säger de i kör. Det är både lättare och roligare att göra resan tillsammans med någon, resonerar de tillsammans.

Bli inte nedslagen av att din idé redan finns på marknaden, hitta din nisch! säger Sanna.

Skriv ner och skissa fram idén innan du sätter i gång. Det är viktigt att ha en målbild, speciellt om ni är fler i teamet, innan ni sätter i gång med själva genomförandet, avslutar Pavel.

 

Juryns motivering

Årets Bästa Pitch berör oss i en estetiskt tilltalande presentation som både är tydlig och går genom rutan. Vi förstår precis hur produkten fungerar och vi omsluts av en härlig atmosfär. It all makes sense.

Juryn blev såld på den snygga och välkomponerade filmen som engagerade och skapade energi.

 

Priser

Bästa Pitch vinner:

  • presentkort från Profeel, värt 1500 kr
  • medlemskap Valvet, 6 månader värt 11250 kr
  • 15000 kr i prispengar från BOL-stiftelsen.

 

Sponsorer

Idétävlingen sponsras av BOL-stiftelsen, Almi, Valvet, Profeel och Automation Region.