Text

”Även om du inte tror att din idé är något, bara kör!”

Vinnaren jublar in i kameran

Bästa idé i Idétävlingen 2024 gick till Linn Bergqvist, Xperience2you. Juryn lyfte fram att idén ökar motivationen till lärande – ett engagerande och interaktivt komplement till traditionella läromedel. Edutainment i sin påtagligaste form.

Grattis, Linn!

Tack! Jag tror väldigt mycket på idén, men att jag skulle vinna... wow! Eftersom man inte vet något om de andra bidragen är det svårt att bedöma konkurrensen. Jag är superglad och peppad att jobba vidare med min idé. Till att börja med ska jag fundera på hur jag bäst använder de fina priserna.

 

Vad är din idé?

Jag vill göra utbildning roligare. Underhållande. Precis som juryn beskrev det; edutainment. Med hjälp av den senaste VR-tekniken vill jag hjälpa människor att lära sig nya saker på ett interaktivt sätt. Att befinna sig mitt i handlingen av exempelvis historiska ögonblick skapar starka minnen, vilket gör inlärningen effektivare. Det är jag övertygad om.

VR-tekniken har tagit ett stort kliv framåt och har blivit mer tillgänglig, inte minst prismässigt. Det finns både premiumsegment och mer prisvärda alternativ. Men jag kommer fokusera på innehållet i första hand.

 

Hur kom det sig att du satsade på just den här idén?

Jag blev inspirerad av en spelifieringskurs och en VR-kurs vi gick i Interaktionsdesignprogrammet. Det var min lärare som tipsade om att jag borde skicka in min idé till Idétävlingen.

 

Vilka är de största utmaningarna, kopplat till din idé?

Att utveckla för VR är komplicerat och kräver kompetens. I och med att intresset för VR ökar, ökar också konkurrensen om de som kan tekniken.

Även om VR har tagit ett stort kliv framåt när det kommer till tillgänglighet och möjligheter för kvalitetsinnehåll, är marknaden fortfarande lite omogen. Här gäller det att vara duktig på marknadsföring och på att förklara fördelarna för målgrupperna.

 

Vad händer framåt?

Jag hade från början inga planer på att bli företagare, förrän jag kom i kontakt med Idélab och Kreativt snabbspår (ett av Idélabs program, red. anm.). Och som jag sa i början ska jag fundera, och planera, för hur jag använder priserna på bästa sätt.

 

Vad vill ni skicka vidare till andra som funderar på att utveckla sin idé?

Det finns ingenting att förlora. Även om du inte tror att din idé är något, bara kör! Att skicka in sitt bidrag till Idétävlingen är ett bra sätt att träna på att formulera sin affärsidé. Man behöver inte vinna för att det ska vara värdefullt.

 

Juryns motivering

Denna idé ökar motivationen till lärande på ett nytt sätt. Idén tar tillvara på en ökande efterfrågan på engagerande och interaktiva inlärningsmetoder som kan komplettera traditionella läromedel. Edutainment i sin påtagligaste form.

Det är med stor glädje och entusiasm vi tillkännager vinnaren av bästa idé vid Idélabs idétävling.

 

Priser

Bästa Idé vinner:

  • presentkort från Profeel, värt 1 500 kr
  • medlemskap på Valvet, 6 månader värt 11 250 kr
  • 15 000 kr i prispengar från BOL-stiftelsen
  • 30 000 kr i verifieringsmedel från Almi.

 

Sponsorer

Idétävlingen sponsras av BOL-stiftelsen, Almi, Valvet, Profeel och Automation Region.