Nyanlända har svårt att navigera i digitala hälsotjänster

Vi har undersökt nyanländas erfarenheter av att söka, hitta och få tillgång till vård i Sverige. Bild: Marcus Aurelius
En ny studie visar att nyanlända upplever det svårt att hitta information och få tillgång till vård via digitala tjänster i Sverige. Det är tydligt att det finns behov av mer riktade insatser för att ta steg mot en mer jämlik vård, men de som ingick i studien gav också flera konkreta förslag på förbättringar.
Syftet med studien var att undersöka nyanländas erfarenheter av att söka, hitta och få tillgång till vård i Sverige – särskilt via digitala kanaler som 1177. Studien är en del av det EU-finansierade projektet IDEAHL – Improving Digital Empowerment for Active Healthy Living, vars mål är att stärka individers förmåga att navigera i det digitala hälsolandskapet.
Detta upplevdes svårt
Flera deltagare beskrev språkbarriärer och svårigheter att navigera bland digitala vårdtjänster. Många saknade funktioner som sökfält och chatt, vilket försvårade möjligheten att snabbt få svar på frågor. Det fanns också en osäkerhet kring hur och var man söker vård, särskilt i akuta situationer.
Förbättringsförslag
Deltagarna hade konkreta förslag på lösningar:
- Digitala verktyg där patienter kan beskriva symtom inför vårdmöten.
- Flerspråkigt stöd och kulturellt anpassade resurser.
- Användning av sociala medier för att sprida hälsorelaterad information på ett mer tillgängligt sätt.
Resultaten visar tydligt att det finns ett behov av riktade insatser för att förbättra den digitala hälsolitteraciteten, det vill säga hur man söker, hittar och får tillgång till vård digitalt, bland nyanlända. Genom att utveckla digitala tjänster som är både språkligt och kulturellt inkluderande kan vi ta viktiga steg mot en mer jämlik vård.
Vetenskaplig artikel
Läs mer
Alla nyheter från Center för välfärdsförändring
Centrets projekt och rapporter
Kontaktinformation