Från motstånd till acceptans: AI-assistenter inom rehabilitering

Nytt forskningsprojekt vill skapa acceptans för AI-assistenter inom rehabilitering. Foto: Kaboompics.com
AI-assistenter har potential att revolutionera rehabiliteringsprocessen. De har dock stött på motstånd från både användare och personal, vilket har försvårat acceptans och implementering. Nu startar ett forskningsprojekt för att både utveckla en prototyp av en AI-assistent samt skapa utbildningsmaterial för att öka acceptansen och förståelsen för AI-assistenter i rehabilitering.
Rehabilitering har traditionellt krävt fysiska möten mellan terapeut och patient, men bristen på resurser och personal i Europa, ökat behov av internationella tjänster när vi rör oss mer inom och över landsgränserna, kräver nya lösningar.
Med AI-assistenter inom rehabilitering kan man erbjuda stöd och vägledning på ett sätt som är både tillgängligt och effektivt. Projektet HybReDe, som finansieras av Interreg Baltic Sea Region, syftar till att testa och utveckla användningen av AI-baserade virtuella assistenter i rehabilitering. Målet är att skapa en prototyp och riktlinjer för införande, användning och utvärdering av dessa assistenter i hybrid rehabilitering. Hybrid rehabilitering innebär en kombination av fysiska möten och digitalt stöd.
Fördelarna är många
Fördelarna med AI-assistenter inom rehabilitering är många. AI-assistenterna kan erbjuda kontinuerligt stöd till patienter, även när mänskliga resurser är begränsade. De kan också hjälpa till att standardisera vårdprocesser och säkerställa att patienter får den hjälp de behöver, oavsett var de befinner sig. För personalen innebär detta en avlastning och möjlighet att fokusera på mer komplexa fall som kräver mänsklig inblandning.
Trots de många fördelarna har införandet av AI-assistenter inte varit utan utmaningar. Det har funnits en viss skepsis och motstånd från både patienter och vårdpersonal, som kan vara oroliga för att tekniken ska ersätta mänsklig interaktion eller att den inte ska vara tillräckligt pålitlig.
Genom att övervinna motståndet och arbeta mot en bredare acceptans av AI-assistenter i rehabilitering, kan vi skapa en framtid där vården är mer tillgänglig, effektiv och anpassad till individens behov.
Samarbete med fyra länder
HybReDe-projektet involverar länderna Estland, Finland, Polen och Sverige, som alla har liknande förutsättningar för e-rehabilitering men olika styrkor. Estland är känt för sin snabba implementering av tekniska lösningar, medan Sverige har ett starkt samarbete mellan olika discipliner. Finland har påskyndat införandet av hybridrehabilitering genom sin omfattande hälsovårdsreform, och Polen bidrar med perspektiv från länder som just har börjat med hybridrehabilitering.
Läs mer
Alla nyheter från Center för välfärdsförändring
Kontaktinformation