Text

Ökad administrativ börda för de som använder välfärdstjänster

Man sitter i rullstol. Kvinna går bredvid.

Dagens välfärd kräver större insats av individerna som tar del av den, vilket leder till ny problematik.

Många människor, ofta redan sårbara och utsatta, måste bidra med en omfattande arbetsinsats för att få det stöd de behöver i välfärden. Forskare lyfter detta i en debattartikel i SvD och menar att ansvaret för en fungerande välfärd bör ligga på myndigheter och inte individen.

Forskarna ger flera exempel på när välfärden blir betungande för individen och inte ett stöd. Exempelvis kan föräldrar till barn med funktionsnedsättningar behöva ta på sig dubbla roller som rekryterare och personlig assistent när kommuner och privata aktörer misslyckas med att rekrytera personal.

Valfrihet, som ofta beskrivs som en central och positiv del i dagens välfärd, kan vara väldigt ansträngande. Det kan innebära att personer med funktionsnedsättning eller föräldrar och anhöriga förväntas utvärdera och välja mellan en mängd olika assistansbolag.

Processen för att kvalificera sig för stöd så som sjukpenning eller assistansersättning är ofta väldigt tidskrävande. Den kräver att den sökande eller anhöriga samlar in intyg, koordinerar olika aktörer och återkommande kontaktar myndigheter för att se till att deras ärende hanteras.

Så får vi en välfärd som ger stöd - på riktigt

Forskarna menar att Försäkringskassan och kommunerna behöver ta ett större ansvar för samordning och stöd för att minska individernas administrativa börda. För att motverka att nya former av ojämlikhet uppstår behöver den enskildes eller anhörigas arbetsinsats ges ett stöd som kan avlasta dem.

På så vis kan vi motverka att dagens välfärd leder till ytterligare påfrestningar för människor som redan befinner sig i en utsatt livssituation.

Debattartikel SvD

Forskare: “De mest sårbara kan gå miste om stöd” Länk till annan webbplats.

Samskapande välfärdstjänster - vad är det?

I debattartikeln pratar författarna om samskapande välfärdstjänster. Samskapande av välfärdstjänster kan exempelvis ske i mötet mellan socialarbetare och enskilda individer, där insatser skräddarsys efter personens förmågor och behov. Eller när personer på äldreboenden är med och utformar sina dagliga aktiviteter.

Samskapande utgår från att den enskilde individen deltar aktivt i utförandet och att det ger värde för individen, berörda organisationer och välfärdssystemet.

Författarna till debattartikeln


Robin Bankel

postdoktor vid Akademin för ekonomi, samhälle och teknik och Center för välfärdsförändring vid Mälardalens universitet

Johan Kaluza
ekonomie doktor i företagsekonomi från Handelshögskolan vid Karlstads universitet

Per Skålén
professor i företagsekonomi vid Centrum för tjänsteforskning och Handelshögskolan vid Karlstads universitet

Kontaktinformation