En surfplatta är inte en stavmixer – välfärdsteknikens utmaningar

Vi behöver utveckla välfärdsteknik som är enkel att använda, och bevisat effektiv - mer som stavmixern än surfplattan.
Välfärdsteknik är framtiden, säger många, och det är svårt att hävda motsatsen. Men vilken framtid? Kan vi vara säkra på att tekniken verkligen kommer att integreras i människors vardag och fungera som livskvalitetshöjande verktyg? För redan idag bjuder de digitala apparaterna på motstånd.
Anhöriga blir IT-support
– Ska det vara så svårt att hantera en vanlig surfplatta, säger en medelålders man jag intervjuar. Han ser lite uppgiven ut. Nästan dagligen kontaktas han av sin mor som aldrig tycks ha slut på frågor om BankID, uppdateringar, lösenord, popupfönster, mejl.
– Det ska inte vara så svårt, svarar jag. Men det är svårt. Och inte bara för äldre. Aldrig tidigare i historien har vi behövt hantera så krävande teknik som de digitala apparaterna, som är klart mer mångfacetterade än dammsugaren, mikrovågsugnen, tvättmaskinen, vattenkokaren eller stavmixern. Eller vad telefonen, radion och teven en gång var.
Kan vi inte få stavmixerns enkelhet?
En stavmixer är nästintill självinstruerande. Har vi sett en användas kan vi snart göra det själva. För vi ser vad den är till för och hur den ska hanteras. Och när vi inte behöver mixern kan den läggas undan för att tas fram kanske månader senare. Och då fungerar den precis likadant som sist. Det enda förarbete som behövs är att ansluta den till elnätet. Sedan är det bara att mixa.
Snabbt inser vi att en surfplatta fungerar på annat sätt. Vad den kan användas till och hur den hanteras är långt ifrån intuitivt. Plattan är en hubb för mängder av funktioner med tillhörande applikationer. Och inte ens pekskärmen är självinstruerande: när ska man trycka och när ska man svepa?
Plattan behöver dessutom skötas om. Om den legat oanvänd ett par månader måste den laddas och uppdateras. Har vi otur hittar den inte längre nätverket – vilket är nödvändigt för plattan förmår inte mycket utan uppkoppling till internet. Väl igångsatt kanske lösenord behöver förnyas, profiler uppdateras. Och många av de bekanta gränssnitten ser inte riktigt ut som förr: i den digitala världen är förändring är det enda konstanta.
Stora krav på att hänga med i samhällets digitalisering
Tillväxten på digitala tjänster är exceptionell. Kraven på den enskilda att skaffa rätt apparater och ständigt lära nytt ökar. Den som stagnerar är snart passerad i ett digitaliserande Sverige.
Samtidigt blir befolkningen äldre. Med stigande ålder tenderar synen att försämras liksom motoriken och förmågan att minnas lösenord och procedurer. Just de förmågor som digitaliseringen förutsätter.
Välfärdsteknik som utvecklas måste därför mer likna stavmixern än surfplattan. Den ska vara enkel att använda, och bevisat effektiv. Om inte mår den bäst av att bli kvar hos leverantörerna.