Mälardalens högskolas logotyp

Text

Text till film om Sörmlandskontraktet

Hej jag heter Cecilia Vestman och arbetar på Mälardalens universitet som projektledare för Sörmlandskontraktet.

Sörmlandskontraktet är ett samarbete mellan MDU, Eskilstuna kommun och Eskilstuna fabriksförening som handlar om digitalisering av universitetets utbildningsutbud.

Vi har utvecklat sex utbildningsprogram varav tre program är helt nya. Det handlar om kandidatprogrammet i tillämpad AI, kandidatprogrammet i interaktionsdesign och masterprogrammet i hälso- och välfärdsteknik.

Dessutom har innehållet i tre andra program utvecklats med inriktning på digitalisering och IT. Civilingenjörsprogrammet i robotik har fått nya kurser med fokus på hälsorobotik. Ekonomprogrammet har ett nytt valbart spår mot digital verksamhetsutveckling. Civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign har stärkts med inriktning mot Industri 4.0 och där får studenterna också undervisning i MITC-labbet med den toppmoderna produktionslinan från Festo.

När projektet är klart kommer mer än 50 nya kurser vara utvecklade. Projektet bidrar också med viktig kunskap om hur hela universitetets utbildningsutbud kan utvecklas i takt med samhällets digitala transformation.

För att genomföra Sörmlandskontraktet har kommunen bidragit med finansiering som gjort att ny spetskompetens kunnat anställas i form av fyra professorer och åtta doktorander.

Projektet började 2019 och fortsätter hela 2021. Men studenterna har precis börjat höstterminen 2020 så det här arbetet är långsiktigt. Ett av de främsta målen är att locka studenter till vårt nya campus i Eskilstuna.

En viktig del i universitetets utbildningar är nära samarbete med företag och organisationer. Hör gärna av er om ni vill vara med och framtidssäkra våra utbildningar och stärka studenternas digitala kompetens.

Vill ni veta mer om Sörmlandskontraktet kan ni gå in på mdu.se.

Till toppen