Text

Förstudie på försäkringstagares syn på förändrade levnadsvanor

Länsförsäkringar Sörmland samarbetar med forskare vid Center för välfärdsförändring för att samla underlag från svenska försäkringstagare som ska vägleda utvecklingen av en ny digital hälsoprodukt. Projektet blir först i Sverige med att etablera evidens för en sådan produkt.

Det ska vi göra

Vi ska ta reda på vilka typer och nivåer av motprestation från ett försäkringsbolag potentiella eller nuvarande försäkringstagare skulle vilja ha för att förändra sina nuvarande levnadsvanor (t.ex. motion, kost, tobaks- och alkoholkonsumtion).

Studien ska även undersöka vilka typer av information om sina nuvarande levnadsvanor potentiella och nuvarande försäkringstagare skulle kunna dela med ett försäkringsbolag för att få ta del av denna motprestation, och på vilket sätt.

 

Mål

Resultatet ska ge ett underlag som kan vägleda mot en eventuell prototypintervention av en digital hälsoprodukt eller tjänst för Länsförsäkringar Sörmlands kunder.

Projektet kommer vara ledande i att etablera evidens för eventuella interventioner av denna sort i Sverige, men också vara en del av ett större kunskapsunderlag internationellt för att bidra till bekämpning av icke-smittsamma sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes och kroniska lungsjukdomar.


Samverkanspartner

Länsförsäkringar Sörmland

 

Därför vill Länsförsäkringar ta fram en digital hälsoprodukt

Icke-smittsamma sjukdomar i Sverige såsom hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes och kroniska lungsjukdomar orsakar enorma samhällskostnader som även drabbar försäkringsbranschen. Dessa sjukdomar kan delvis motverkas av ändringar i levnadsvanor, men många åtgärder visar dock låg grad av följsamhet över tid.

Försäkringsbaserade interventioner för att minska sjukdomsbördan finns i andra länder men saknas i Sverige. Vissa hälsoåtgärder som genomförs av försäkringsbranschen i ett flertal länder, främst Vitalityprogrammet, har visat goda och uthålliga resultat i stora studier. Nyligen har integrering av hälsotekniska lösningar visats kunna öka interventionens positiva effekter.


 

Kontakt