Text
Konsumtion och produktion
Sasha Shahbazi, forskare i materialeffektivitet inom tillverkningsindustrin, berättar om sin forskning kopplad till mål 12, hållbar konsumtion och produktion.
Samverkanspartners
- Volvo Stena
- Scania
- Plastal
- Almedahls and Kinnalin.
- Swerea IVF,
- Lunds universitet
- Viktoria ICT
- Miljögiraff

Främja hållbara konsumtions- och produktionsmönster
Omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor och tjänster är en nödvändighet för att minska negativ påverkan på klimat och miljö samt människors hälsa. Särskilt utvecklingsländer påverkas i hög grad av klimatförändringar och annan miljöpåverkan vilket innebär ökad fattigdom och minskad välfärd.
En hållbar konsumtion och produktion innebär en effektiv användning av resurser, hänsyn till ekosystemtjänster som är nödvändiga för försörjningen samt minskad påverkan från farliga kemikalier. Detta innebär inte bara miljöfördelar utan även sociala och ekonomiska fördelar såsom ökad konkurrenskraft, näringslivsutveckling på en global marknad, ökad sysselsättning och förbättrad hälsa och därmed minskad fattigdom. Hållbara konsumtions- och produktionsmönster är därför även en förutsättning för att ställa om till en grön ekonomi och för en hållbar utveckling.
Hållbar konsumtion och produktion är en tvärgående fråga som kompletterar andra mål. För att ställa om till hållbara konsumtions- och produktionsmönster behövs en rad verktyg och åtgärder, på olika nivåer och genomförda av olika aktörer. Utbildning är en viktig hörnsten. Genom utbildning kan människor förvärva värderingar, kunskaper och färdigheter som möjliggör för dem att bidra till en hållbar utveckling. En annan hörnsten är information. Tydlig och lättillgänglig information i form av bland annat miljömärkning, konsumentupplysningstjänster, produktinformation i butiker samt webbaserad information etc. möjliggör för konsumenter och andra aktörer att göra ansvarsfulla och hållbara val av produkter och tjänster och att ställa om till mer hållbara livsstilar.
Det globala 10-åriga ramverket av program för hållbar produktion och konsumtion (10YFP) som antogs vid FN:s möte om hållbar utveckling i Rio 2012 kommer att vara ett viktigt verktyg för genomförande av detta mål.
Pågående forskningsprojekt
- AI för hållbar matproduktion från odling till gaffel
- AIDOaRt
- Aqua2Farm - Förbättra hållbar stadsodling med nära infraröd spektroskopi med aquaphotomics
- Carbon2food
- Centrum för produktionsinnovation för hållbar och smart tillverkning
- Den internationella e-konsumenten - en studie av globalt kundbeteende
- Evidensbaserat arbete med hälso- och välfärdsteknik i svenska kommuner
- InnoCities - Smart och hållbar samhällsutveckling genom innovation och samhandling
- Koncept för framtidens hållbara kontor (SOFCO)
- MORMOR - Mätning av luftflöde och partiklar/ämnen i luft för att ge tidig varning om skadlig luft och risk för brand
- RELIEF- euRopean bio-Economy aLliancE in Farming
- RENAISSANCE
- Recreate: Strategier och användningsområden för att återanvända uttjänta elfordonbatterier
- SMART – Smart control of district heating networks integrating next generation energy-efficient buildings
- Samskapande metod i genomförande av en internationell konferens inom hälso- och välfärdsteknik
- Trace4Value - Cirkulärt kretslopp för näringsämnen och matproduktion
- TransMission