Text
Minskad ojämlikhet
Mehrdad Darvishpour, docent i socialt arbete, berättar om sin forskning kopplat till mål 10, att minska ojämlikhet.

Minska ojämlikheten inom och mellan länder
Ekonomisk utveckling kan leda till minskad fattigdom för individen och samhället. Vi måste verka för att tillgången till resurser och möjligheten att delta i och påverka samhällsutvecklingen är rättvis, inom länder såväl som mellan länder. Även om många fattiga länder har haft en positiv ekonomisk utveckling med minskad fattigdom, så har klyftorna mellan individer och grupper, baserat på bl.a. kön, ålder, etnicitet och ekonomisk och social status, ökat.
Stater bär huvudansvaret för att främja jämlikhet i samhället, eftersom ojämlikhet har sin grund i strukturella förhållanden. Ett jämlikt samhälle bygger på principen om allas lika rättigheter oberoende av t.ex. kön, sexuell läggning, etnicitet, religion eller trosuppfattning, funktionsnedsättning och härkomst, som grund för en rättvis fördelning av resurser och såväl ekonomiskt som politiskt inflytande i samhället.
Ojämlikhet handlar också om skillnader i tillgång, förutsättningar, resurser och förmåga att bidra till och tillvarata potentiella möjligheter till utveckling. Det gäller på alla nivåer, från skillnader i möjligheter som individer har till skilda förutsättningar till utveckling mellan länder. Ojämlikhet tenderar att permanenta fattigdom eftersom fördjupad fattigdom i olika dimensioner försvårar för människor och samhället att ta del av utveckling. Ojämlikhet handlar ofta om bristen på rättvis tillgång till resurser och nyttigheter, så som exempelvis tillgång till rent vatten, och är därför också en källa till konflikt.
Frågan om jämlikhet knyter an till merparten av övriga målområden. Utbildning av god kvalitet, för alla genom hela livscykeln, är en nyckel till att bygga ett demokratiskt samhälle och att främja jämlikhet och jämställdhet. Rättvis tillgång till hälsoservice och till förhållanden som främjar en god hälsa främjar god livskvalitet och möjligheter till försörjning, även för människor med begränsade resurser.
Tydliga regelverk för innehav, avyttring och arv av mark och dess avkastning, som omfattar kvinnor såväl som män och olika grupper i samhället, är grunden för ett hållbart nyttjande av naturresurser och därmed också för en tryggad livsmedelsförsörjning. Jämställdhet och kvinnors och flickors egenmakt är centralt i arbetet med att åstadkomma större jämlikhet i samhället. Fred och frihet från våld i alla former är en grundläggande förutsättning för att kunna bygga upp hållbara samhällen där alla individer och grupper kan använda sina förmågor.
Pågående forskningsprojekt
- ACTION: En intervention för personcentrerad kommunikation vid vård av äldre i hemmet
- Den nya generationen av unga mår sämre än förut: En studie om varför detta har inträffat och hur stabil den psykiska ohälsan är när de blir äldre.
- Europe-Brazil-Bolivia-Cuba Capacity Building Using Globally Available Digital Learning Modules (EUBBC-Digital)
- Hälsobesök med barn med utländsk bakgrund inom barnhälsovård och elevhälsa
- Hälsopromotion genom minskad stillasittande livsstil under neo- eller adjuvant cancerbehandling hos personer med bröst-, prostata- eller kolorektalcancer - ett interventionsprojekt.
- Improving Digital Empowerment for Active Healthy Living (IDEAHL)
- InPro-Hym: inkluderande och produktiva hybrida möten
- Kulturell evolution i digitala samhällen
- Möte och gemenskap i den post-digitala eran: att förstå organiseringens väv och hur den förändras
- Smärthantering hos personer med optimalt behandlad reumatisk sjukdom och med långvarig smärtproblematik
- TheO - Det utsträckta kontoret - Hållbara och flexibla arbetssätt: förändring och utveckling i hybridformer
- Vård- och omsorgspersonals erfarenheter av att arbeta på särskilt boende och inom hemtjänst vid Covid-19 pandemin i Sverige