Så hjälper du barnen med matteläxan
Maten, disken, aktiviteterna, packa gympakläderna och så läxorna, idag matte. En djup suck, ok, nu kör vi. Röjer matbordet, tar snacket om att lägga bort mobilen, letar blyertspenna (som måste vässas) och så sitter vi där med matematikboken och stencilerna på bordet. Men vad är detta, så här räknade vi inte på när jag gick i skolan och hur var det nu man adderar två bråktal? Känns det bekant?
Hela krönikan som pdf Pdf, 6.1 MB.
Kanske har du också ställt dig frågan: Varför har barnen läxor över huvud taget? När det gäller matematiken kan läxorna ha olika syften. Det kan vara för att dina barn ska räkna ikapp, för att de ska öva in en metod. Eller månne för att de ska förstå huvudpoängen med veckans matematik eller få en extra utmaning genom någon ”mattekluring”.
Oavsett läxans syfte är det viktigaste att dina barn är motiverade och koncentrerade när de gör sina uppgifter. För utan motivation eller koncentration, inget lärande. Så det är mer eller mindre meningslöst att du som förälder sitter bredvid och instruerar dina barn hur de ska göra och att de mekaniskt lyder dig. Att mekaniskt följa instruktioner är en minimal utmaning för hjärnan och ger inget lärande. Lite som att träna på gymmet där din träningskompis lyfter vikterna åt dig.
Så vad är då viktigt när barnen ska göra sina läxor och hur hjälper du dem bäst?
1. Skapa en lugn stund utan mobiler, störande ljud och tidspress. Du vet säkert var, när och hur läxläsningen kan genomföras så att dina barn kan fokusera och koncentrera sig.
2. Försök inte förklara så mycket för barnen. Hjälp dem istället att tänka genom att ställa frågor. Kan du berätta om läxan? Vad handlar den om? Kan du förklara för mig hur du tänker? Vuxna, och speciellt lärare, har en viktig uppgift att berätta, förklara och utmana barns tänkande. Läxornas syfte är dock inte att föra in nya sätt att tänka utan att befästa något som redan har behandlats i klassrummet. Det blir därför snarare krångligare än tydliggörande om du börjar förklara på ditt sätt.
3. Genom att ställa frågor hjälper du inte bara dina barn att tänka och uttrycka sig. Du signalerar också att skolan är viktig, något du bryr dig om. Självklart kan du fråga hur det gick på läxförhöret eller provet, men viktigare är frågan om vad uppgifterna handlade om, om innehållet och hur de tänker.
Så vid läxläsning stödjer du barnen bäst genom att fokusera på att befästa kunskaper de har, genom att ge dem chansen att berätta hur de tänker och genom att visa intresse för det som händer i skolan.
Som förälder är alltså din uppgift inte att kunna flera metoder för division, ledigt växla mellan att se tal som objekt, sträckor eller som en position på tallinjen eller att förklara relationen mellan bråk, rationella tal och decimaltal – det är skolans uppgift. Din uppgift är att skapa en lugn stund tillsammans med barnen där du nyfiket ställer frågor som får barnen att berätta och förklara för dig, inte tvärtom. Så, vid nästa läxläsning kanske ditt barn berättar för dig varför det är så tokigt att säga att ”åldern är bara en siffra”.
Forskare vid MDU och krönikör i VLT