Text

Regeringens stopp för S-lotterier är fel väg att gå

Sedan 20 år tillbaka är demokratin i världen på tillbakagång. Genom att undersöka demokratiska sammanbrott i ett stort antal länder har statsvetarna Steven Levitsky och Daniel Ziblatt identifierat två huvudfaktorer som är centrala för demokratins överlevnad.

Urklipp från krönika i tidningen

Krönika i VLT 23 augusti 2023

Hela krönikan som pdf Pdf, 4.1 MB.


För det första måste det finnas en ömsesidig tolerans mellan samhällets politiska krafter. Detta innebär exempelvis att partier som förlorat val måste acceptera sina motståndare legitima rätt att styra.

För det andra måste regeringar visa viss återhållsamhet i sitt maktutövande. Regeringsmakten bör inte användas för att undergräva den politiska oppositionens långsiktiga möjligheter att uppnå politiskt inflytande.

I länder som Ryssland, Turkiet och Venezuela har demokratin brutit samman då den politiska toleransen frätts sönder samtidigt som regeringsmakten använts för att försvaga oppositionen. Även i USA är dessa två demokratiska grundpelare snabbt på väg att urholkas. Medan Donald Trump ifrågasätter giltigheten i presidentvalet 2020 tävlar Demokrater och Republikaner om att ändra de demokratiska spelreglerna i delstater som de kontrollerar för att öka sina möjligheter att vinna framtida val.

Även i Sverige finns det varningstecken. I april tillkännagav Sveriges regeringsunderlag att de vill försvåra partiernas möjligheter att finansieras genom lotterier.

Eftersom Socialdemokraterna är det enda parti som byggt upp en framgångsrik lotteriverksamhet kommer förslaget främst drabba dem. Sverigedemokraternas företrädare Tobias Andersson uttryckte också tydligt att förslaget syftade till att försvaga Socialdemokraterna: ”Vi måste dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin eftersom de har riggat hela systemet”.

Den socialdemokratiska ledaren Magdalena Andersson har svarat på förslaget med att anklaga regeringen för att vilja ”tysta oppositionens röst”.

Socialdemokraternas lotterier, som årligen genererar 150 miljoner kronor, ger partiet en ojämlik fördel i kampen om väljarnas röster eftersom pengarna kan användas för att sprida politiska budskap. Resursfördelningen på Sveriges politiska spelplan gynnar dock inte endast Socialdemokratin. Trots sin relativa litenhet spenderade Centerpartiet exempelvis näst mest pengar av riksdagens åtta partier i valrörelsen 2022. Detta möjliggjordes av att Centern 2005 blivit rika genom att sälja sin tidningsverksamhet för 1.8 miljarder kronor.

När det gäller privata donationer drog Moderaterna och Sverigedemokraterna under 2020 in drygt 20 miljoner kronor vardera medan Socialdemokraterna endast tog emot 1.5 miljoner kronor. En betydande del av Sveriges dagstidningar har liberala ledarsidor vilket sannolikt gynnar partier med liberal ideologi.

Sveriges politiska spelplan är långt ifrån jämlik och rättvis. Samtidigt tydliggör Levitsky och Ziblatts forskning riskerna med att använda regeringsmakten ensidigt för att tilta spelplanen i den ena eller andra riktningen. Ett sådant agerande kan leda till att den politiska toleransen urholkas och att politiska partier börjar se varandra som existentiella fiender.

På lång sikt säkras fortlevnaden av Sveriges demokrati bäst av en blocköverskridande överenskommelse med syfte att göra den politiska spelplanen mer jämlik och rättvis.


Forskare vid MDU och krönikör i VLT