Med förundran över yrkesskicklighet
Har du någon gång betraktat en skicklig yrkesutövare med fascination? Eller själv känt stoltheten över ditt eget yrkeskunnande?

Krönika i VLT 7 februari 2025
Hela krönikan som pdf Pdf, 4 MB.
Yrkesskicklighet kan för en novis eller utomstående betraktare framstå som nästintill magisk, medan den som behärskar sitt jobb kan ta skickligheten för given. Hantverkaren med blicken för vad som behöver göras och det rätta handlaget. Projektledaren som håller invecklade projekt på rätt spår. Sjuksköterskan som vårdar patienter med både skicklighet och empati.
Yrkeskunnande omfattar inte bara rutinmässiga färdigheter, utan även tyst kunskap – den kunskap som inte alltid kan uttryckas i ord men som är avgörande för att utföra komplexa arbetsuppgifter. Det innefattar handlag, bedömning, avvägning och mycket mer.
Tyst kunskap är ofta intuitiv och baseras på erfarenheter och insikter som man har fått över tid. Den är svår att förklara exakt, men den är avgörande för att kunna utföra sitt arbete effektivt och med hög kvalitet.
För att fatta kloka beslut behöver yrkesutövare kombinera praktisk erfarenhet med teoretiska insikter och förståelse. Denna förmåga kallas förtrogenhetskunskap. Det handlar om att kunna möta oväntade händelser med uppmärksamhet och omdöme. Den yrkesutövande måste utveckla en skicklighet i att identifiera de unika kännetecknen i varje situation.
Urskiljningsförmågan är central i professionalism. Exempelvis är urskiljningsförmågan hos vårdpersonal på sjukhusets akutavdelningar avgörande för att omedelbart identifiera patienter med livshotande tillstånd.
Reflektion
Erfarenhet gör inte automatiskt en person klok och ansvarsfull. I många fall handlar det om tid till reflektion över svåra avgöranden i arbetet. Den tiden är en förutsättning för att vi ska kunna lära oss av erfarenheten, inte minst av de misstag som vi oundvikligen gör, särskilt i en pressad arbetssituation.
Reflektion är en process där man systematiskt granskar sina erfarenheter och handlingar för att dra lärdomar och förbättra sitt framtida agerande. Det innebär att man tar sig tid att tänka igenom vad som har hänt, varför det hände och hur man kan agera annorlunda i framtiden. Genom reflektion kan yrkesutövare utveckla en djupare förståelse för sitt arbete och förbättra sin förmåga att fatta kloka beslut.
Bristande tid för reflektion kan hindra utvecklingen av professionell klokhet. Professor Sara Irisdotter Aldenmyr betonar att om arbetsmiljön inte tillåter ett erkännande av misstag eller misslyckanden, hindrar det också möjligheten att vi lär oss av våra misstag. Därför är det viktigt att skapa utrymme för reflektion i arbetslivet, så att vi kan lära oss av våra misstag och utvecklas som yrkesutövare.
Meningsfullhet
Glädje och meningsfullhet är avgörande aspekter av yrkeskunnande. När vi känner att vårt arbete är intressant och har en positiv inverkan på andra människor och på samhället, blir vi mer motiverade och engagerade. Att känna glädje i sitt arbete och att uppleva att det man gör är meningsfullt bidrar till en högre arbetsmoral. Ett väl utvecklat yrkeskunnande är ovärderligt och bidrar till arbete där kvalitet och professionalism står i fokus. Genom att betona etik och gott omdöme kan yrkeskunnande vara en källa till yrkesstolthet.
Livslångt lärande
Vår förmåga att anpassa oss, lära oss nya färdigheter och tillämpa dem effektivt spelar en avgörande roll. Detta uppnås genom förfining och lärande som drivs av engagemang, nyfikenhet och reflektion. Ett väl utvecklat yrkeskunnande är ovärderligt och bidrar till arbete där kvalitet och professionalism står i fokus. Det är viktigt att unga människor känner hopp och inspiration genom att se hur yrkeskunnande utvecklas genom livslångt lärande.
Sammanfattning
Genom reflektion, meningsfullhet och livslångt lärande kan vi utveckla och förfina våra yrkeskunnande, som också innefattar tyst kunskap och förtrogenhetskunskap. Genom att ta hänsyn till komplexiteten och mångfacetteringen av yrkeskunnande kan vi utveckla mer välgrundade strategier för att främja såväl innovation som kvalitet och professionalism.
Britta Nordin Forsberg
Teknologie doktor i Industrial Economics & Management, Mälardalens universitet
Bo Göranzon
Professor emeritus i yrkeskunnande och teknologi, Kungliga Tekniska Högskolan
Forskare vid MDU och krönikör i VLT