Text

Kompetensbristen hotar industrins framtid

Vi vet i dag om betydelsen av industrin för vår ekonomi. Den skapar arbetstillfällen, driver innovation och bidrar till vår välfärd. I Sverige, och inte minst i Västerås, har vi en lång historia av industriell excellens, från flera världsledande företag till de många små och medelstora företag som fortsätter att utveckla och producera högkvalitativa produkter.
Men det som länge har tagits för givet kan inte längre betraktas som en självklarhet. För att bibehålla en ledande och konkurrenskraftig verksamhet måste industrin lyckas med sin gröna omställning.

Urklipp från krönika i tidningen

Krönika i VLT 5 mars 2025

Hela krönikan som pdf Pdf, 5 MB.


Många företag arbetar fortfarande enligt traditionella ekonomiska modeller som fokuserar på snabb konsumtion, kortlivade produkter och begränsat ansvar för återanvändning och återvinning, samtidigt som produktionen i dag använder mycket energi och material som leder till stor miljö- och klimatpåverkan.
Även om företag har börjat förändra sina affärsmodeller möter de flera hinder, och en av de största frågorna är tillgången till talang.
Den akuta frågan om klimatförändringar kräver snabba åtgärder för att minska miljöpåverkan från våra svenska industriföretag, samtidigt som konkurrenskraften bibehålls. Takten i den gröna omställningen är avgörande för konkurrens och industriellt ledarskap. Här blir företagens förmåga att attrahera talanger som kan driva den gröna omställningens kritisk.

Samtidigt konstaterar Teknikföretagen i en kompetensundersökning från 2022 att 8 av 10 medlemsföretag anger att företagets verksamhet har påverkats av svårigheterna att hitta rätt kompetens.
Kompetensbristen leder till att företagen inte kan hålla den utvecklingstakt som krävs, vilket innebär att Sverige går miste om möjligheten att ta en ledande roll i den gröna omställningen och på sikt riskerar att verksamheter flyttar från Sverige. Till det kommer det att det finns en tendens att traditionell industri blir alltmer osynlig i mediabevakningen i jämförelse med fintech och start-ups. Att industrin sysselsätter cirka 800 000 människor i Sverige och står för över 20 procent av landets BNP, är fakta som sällan får den uppmärksamhet den förtjänar.
Även om det i dag finns en annan attityd om svensk industris roll, från att vara "basically gone" enligt tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt, till att nu betraktas som "nyckelaktörer i omställningen" av nuvarande statsminister Ulf Kristersson, är det allt svårare att attrahera yngre till industrin.

För ungdomar i årskurs 9 som söker till gymnasiet är ekonomi- och samhällsprogrammen de mest populära förstahandsvalen. På universitetsnivå är sjuksköterske-, jurist-, socionom-, läkarprogrammet samt utbildningar i ekonomi de utbildningarna med flest förstahandssökande. Trots att det finns ett skriande behov av kompetens framåt, med industrin som behöver rekrytera över 300 000 medarbetare de närmaste åren, är det en utmaning att nå den yngre generationen i konkurrens mot tech och pengar i hippa lokaler i Stockholm. Men det är långt från Stockholms gränder till de svenska industriföretagens verksamheter, och många har begränsade insikter i att industriföretagen går i bräschen för den gröna omställningen.
Att avfärda industrin som något föråldrat är att missa dess verkliga betydelse och potential i den gröna omställningen. Industrin är fascinerade, inspirerande, utmanande och ofta inte alls vad många trodde innan.
Industrin är inte bara en del av vår historia, utan också en avgörande del av vår framtid. Utan den skulle vi stå inför en ekonomisk och social ökenvandring samtidigt som vi inte kommer att kunna hantera de klimatutmaningarna vi står inför.
För att ändra denna uppfattning och locka ungdomar till industrin, behöver vi kroka arm och hjälpas åt. Föräldrar, skolor, media och industrin själva spelar alla en viktig roll.

Den stora frågan är: Hur kan vi hjälpas åt att få våra ungdomar att förstå industrins betydelse och locka dem till en framtid där de kan vara med och driva den gröna omställningen?
PhD, Professor Pro Dean of the Faculty Board's Engineering Committee MDU Jessica Bruch är en av flera skribenter från Mälardalens universitet som skriver krönikor i VLT.

"sIndustrin är inte bara en del av vår historia, utan också en avgörande del av vår framtid."

Den stora frågan är: Hur kan vi hjälpas åt att få våra ungdomar att förstå industrins betydelse och locka dem till en framtid där de kan vara med och driva den gröna omställningen?


Forskare vid MDU och krönikör i VLT