Hur är det i dag?
Hur är det i dag? Så lät det när jag sittande på en parkbänk överhörde (nej, jag tjuvlyssnade inte!) två äldre medborgare när de möttes på sin soliga morgonpromenad längs Mälarens strand. En till synes vardaglig fråga, kanske till och med banal tänker någon av er. Samtidigt slog den an något hos mig, som socialpsykolog.
Hela krönikan som pdf Pdf, 6.8 MB.
En sådan fråga har många bottnar. Med betoning på ’hur’ kan ju svaret bli ’bra’, ’inte ska man väl klaga’ eller ’si så där’ och handla om hur någon känner sig eller upplever något. Trött, glad, lycklig eller ledbruten (kanske efter gårdagens alltför optimistiska runda i Rocklundaspåret) är ju några möjliga svar. Och vad kan då ’det’ referera till? Livet, existensen eller situationen eller är det bara ett tomt utfyllnadsord. Det senare kan mina språkkollegor säkert klargöra för oss.
Åter till samtalet mellan de två morgonpromenerande medborgarna. Det jag noterade var att det, vid första anblicken, obetydliga ordet ”i dag” betydde väldigt mycket. Där och då avsågs sannolikt ”vardagsformen”, alltså hur de inblandade mådde just då, till skillnad från igår eller i ljuset av vad som kan vara fallet i morgon. Krämpor eller sjukdom var det som stod i fokus där dessa hastigt och mindre lustigt kan avgöra dagsformen (i synnerhet med ’tilltagande ålder vilket du också kommer märka’, som en kollega så vänligt uttryckte det). Mellan de två i samtalet vid Mälaren fanns en outtalad – och ändå delad – insikt om att just dagsformen är en färskvara. Unga människor skulle sannolikt inte lagt till ordet ”i dag”, ty för dem så är just hälsan mindre i fokus, om inte därför den ofta tas för given.
När vi blir äldre sägs vardagen bli lugnare och mer rytmisk. Många av mina vänner som blivit pensionärer skulle inte hålla med. Utan för dem har livet aldrig varit mer hektiskt och ombytligt. Men med åldern blir också hälsan mer bräcklig. Därav formuleras nog frågan just som ”hur är det i dag?”
Frågan ställs med en viss portion nyfikenhet, men säkert med värme och omtanke. De två medborgarna såg varandra i ögonen, med ett tydligt samförstånd. För den som ställer frågan vet sannolikt att det är just samma utmaningar som kanske jag eller du och jag kan ställas inför redan i morgon. Då vill vi gärna att någon frågar oss ”hur är det i dag?” Och kom ihåg ett mindre bra i dag kan många gånger bli ett bättre i morgon. Med detta sagt; om någon frågar mig om i dag kommer jag ställa motfrågan: hur blir det i morgon? Hur det är i dag men hur det blir i morgon vet ingen, åtminstone i dag!
Forskare vid MDU och krönikör i VLT