Text

Det du (kanske) inte visste om vår elanvändning

Även om solenergi växer snabbast bland energislag, utgör den fortfarande en relativt liten andel av den globala energianvändningen.

Urklipp från krönika i tidningen

Krönika i VLT 4 januari 2024

Hela krönikan som pdf Pdf, 9.7 MB.

 

”Man kan undra hur det är möjligt att regeringens färska klimathandlingsplan saknar konkreta åtgärder för solenergi?”, skriver Bengt Stridh, universitetslektor energiteknik vid MDU.

Många tror att Sveriges elanvändning ständigt ökar.

Elanvändning 2022 på 136,8 terawattimmar (TWh) var 13,5 TWh lägre än toppåret 2001 och densamma som för 36 år sedan, trots att vi blivit två miljoner fler invånare sedan dess. Den minskade elanvändningen sedan 2001 motsvarar lika mycket el som om alla personbilar i Sverige skulle vara eldrivna. Körsträckan för personbilar 2022 var 6,5 miljarder mil. Antaget att en elbil drar 2 kilowattimmar per mil skulle det ha behövts 13 TWh el om alla personbilar varit eldrivna.

För framtida elanvändning har prognoserna förändrats radikalt under senare år. I de högre scenarierna kan Sveriges elanvändning fördubblas inom ett par årtionden. Här finns stora utmaningar i form av stora investeringskostnader, att bygga en mycket stor mängd ny elproduktion tillräckligt snabbt och hur elnätet ska kunna hantera den tillkommande elen. En joker i leken är stål- och gruvindustrins planer på elektrifiering som innebär en övergång från användning av kol och koks i tillverkningsprocesserna till vätgas producerad med elektrolys av vatten. Det skulle krävas i storleksordningen 100 TWh ny elproduktion till år 2050 om alla vätgasplaner skulle realiseras. De stora frågorna när det gäller framtida elbehov i Sverige är om industrin kommer att lyckas med sina planer och hur snabbt kommer det att gå?

Potentialen för solenergi är den största av alla kraftslag och vi kan förvänta oss att solel kommer att få en dominerande roll i världen i ett framtida elsystem utan fossil energi. Solkraft växer med en rasande fart i världen. 20 procent av världens solcellseffekt installerades 2022. Detta enligt rapporten ”Trends in PV Applications 2023” från International Energy Agency (IEA). Det var 1 183 gigawatt (GW) solceller installerade i världen vid årsskiftet, varav 253,8 GW under 2022, som stod för 5 procent av världens elanvändning 2022. 1 GW motsvarar exempelvis att 1 miljon mikrovågsugnar körs på 1 000 watt samtidigt.

IEA uppskattar att 382 miljarder dollar kommer att investeras i världen i solenergi 2023, första året som de överstiger investeringar i oljeproduktion. För tio år sedan investerades fem gånger mer i oljeproduktion än i solenergi. Vi är på rätt väg, men vi har en lång väg att vandra innan vi gjort oss oberoende av de fossila energislagen. Tekniken finns till stor del, men det finns olika ambitioner och politisk vilja i världens länder, som kommer att ha en väsentlig inverkan för hur snabbt vi kommer att bli fossilfria.

Under 2022 minskade andelen fossil energi av världens energianvändning. Men med 81,8 procent fossil energi är fortfarande kol, olja och fossil gas enormt dominerade. Att bara titta på andelen ger inte hela sanningen. Världens energianvändning var den högsta någonsin under 2022 och det gäller även användningen av fossil energi. Vattenkraft svarade 2022 för 6,7 procent av världens energianvändning, samma andel som tio år tidigare, medan kärnkraftens andel minskat från 4,5 procent till 4,0 procent under 2022. Annan förnybar energi i form av vind-, sol- och bioenergi har ökat från 1,9 procent 2012 till 7,5 procent av världens energianvändning 2022. Solenergi i form av solel och solvärme svarade tillsammans för ca 1,1 procent av världens energianvändning.

Även om solenergi är det snabbaste växande energislaget svarar den fortfarande för en blygsam andel av världens energianvändning. Men man kan undra hur det är möjligt att regeringens färska klimathandlingsplan saknar konkreta åtgärder för solenergi?

Forskare vid MDU och krönikör i VLT