Auktoritära regimer utövar politisk påverkan mot människor bosatta i Sverige
I början av april i år häktades en man vid Solna tingsrätt misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet på uppdrag av den kinesiska underrättelsetjänsten. Mannen anklagas för att ha samlat in information om exiluigurer i Sverige. Uigurer är en mestadels muslimsk folkgrupp, som utsätts för omfattande politiskt förtryck i den hårt kontrollerade kinesiska provinsen Xinjiang.

Krönika i VLT 4 juni 2025
Hela krönikan som pdf Pdf, 3 MB.
Det styrande kinesiska kommunistpartiet briljerar i att utöva politisk påverkan mot människor även när dessa befinner sig utanför Kina. Även andra diktaturer som Ryssland, Iran och Eritrea utövar politisk påverkan mot personer innanför Sveriges gränser.
Under Mao Zedongs tid som ledare var Kina till stor del stängt från omvärlden. Efter Maos död 1976 öppnades dock landet. Handeln blomstrade och många kineser reste till Västvärlden för att studera eller göra affärer.
Öppenhetspolitiken ökade välståndet i Kina och stärkte därmed de kinesiska ledarnas legitimitet. Samtidigt bidrog kontakterna med omvärlden också till mer kunskap om icke-kommunistiska system vilket på sikt kunde hota regimen. Kinas stora reformledare under 1980-talet Deng Xiaoping beskrev denna problematik med uttrycket ”om du öppnar fönstret så kommer flugor in”.
En metod som det kinesiska kommunistpartiet använder för att hantera detta problem är att utöva politisk kontroll över människor med bakgrund från Kina även när dessa befinner sig utanför landet. Historiskt har kommunistpartiet främst gjort detta genom fredliga medel.
Påverkansförsök underlättas av den språkliga klyftan mellan Kina och Västvärlden. Det kinesiska kommunistpartiet har exempelvis haft kopplingar till fyra kinesiskspråkiga medier som fokuserar på Sverige/Norden. Dessa medier har spridit partivänliga medianarrativ till sina mellan 3 000 och 10 000 dagliga läsare.
Kommunistpartiet har också utövat ett omfattande inflytande över kinesisk språkundervisning i Sverige. Enligt undersökningar från 2023 hade 11 av 13 Sverigebaserade språkskolor kopplingar till partiet och läromedel från Folkrepubliken Kina användes i 19 av 20 undersökta kommuners kinesiskaundervisning. I två av böckerna, ”Zhongwen” och ”Hanyu” ges tydligt uttryck för kommunistpartiets världsbild.
Xinjiang-provinsen beskrivs exempelvis som ett paradis där folket ”sjunger sånger om sitt lyckliga liv”.
När människor utanför Kina kritiserat kommunistpartiet har regimen även svarat med repressiva metoder. 2015 fördes exempelvis den svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai bort från sin semesterbostad i Thailand och dömdes sedan till långa fängelsestraff i Kina, sannolikt som en följd av att han tidigare hade sålt regimkritiska böcker.
Kina bedriver ett omfattande flyktingspionage i Sverige, framför allt mot personer från Tibet och Xinjiang, vilket bland annat tydliggjorts i två svenska domar.
Om personer med anhöriga i Kina misshagar kommunistpartiet kan släktingarna drabbas av sanktioner, exempelvis genom att de får varningar från myndigheterna.
Även människor utan kinesisk bakgrund har drabbats. Svenska experter som uttalat sig om Gui Minhais fall har exempelvis hånats och hotats på den kinesiska ambassadens hemsida.
2021 införde Kina inresesanktioner mot Kinavetaren Björn Jerdén som hämnd för att EU infört sanktioner mot tjänstemän som ansetts ansvariga för förtrycket i Xinjiang.
Dessa exempel på så kallad transnationella repression är inte unika för Kina. En två år gammal studie från Försvarets forskningsinstitut visade att även Iran, Ryssland, Eritrea och den dåvarande syriska regimen bedrev omfattande politisk påverkan mot respektive lands diasporor i Sverige. Eritrea driver till och med in skatt från personer med eritreansk bakgrund trots att dessa befinner sig utanför landet.
Nysvenskar med bakgrund i diktaturer har ofta viktiga kompetenser och ger ett stort bidrag till det svenska samhället. 16 procent av Sveriges doktorander i teknikämnen kommer exempelvis från Kina, Iran eller Ryssland. Dessa personer ska inte betraktas som spioner eller trojanska hästar. I stället måste det svenska samhället göra mer för att hindra diktaturer från att utöva politisk påverkan mot människor bosatta i Sverige.
Forskare vid MDU och krönikör i VLT