Text

Studieteknik och färdigheter

Högskolepedagogiska utvecklare på MDU arbetar gärna tillsammans med lärare kring hur vi kan hjälpa studenter att utveckla strategier för att lära. Det handlar om att utveckla färdigheter som att planera, arbeta självständigt, samarbeta, ha god självkännedom, ta ansvar för sin motivation, sova tillräckligt och mycket mer.

Tips till dina studenter - och dig!

Introduktion av Canvas
MDU har skapat en öppen "Canvas-kurs" i Canvas för våra studenter så att de snabbt kan läras sig hur lärplattformen fungerar. Där beskrivs en mängd funktioner och lyfter också Zoom och annat som kan vara bra att veta som student. Canvaskurs i Canvas för studenter. Länk till annan webbplats.

Mjukvaror att ladda ner för studenter
Tipsa gärna dina studenter om att de kan ladda ner Office365 med Word, Excel och Power Point, Stava Rex och SpellRight som är rättstavningsprogram för svenska respektive engelska samt TorTalk som omvandlar text till tal.
Mjukvaror för nedladdning. Länk till annan webbplats.

Att studera på högskolan
- en MOOC

Att studera på högskolan är en MOOC (Massive Open Online Course) som vänder sig till studenter som vill veta mer om högskolestudier och utveckla strategier för sitt lärande.

Marina Bergman, pedagogisk utecklare på MDU har skrivit boken: Att studera på högskolan. Boken tar upp vad man förväntas lära sig på högskolan och foksuerar på hur man kan utveckla många av de färdigheter som finns i examensmålen på de flesta utbildningar. Den innehåller en mängd tips och övningar och är en bok för hela studietiden.

För att inpsirera studenterna att arbeta med bokens innehåll och övnignar finns nu ett självstudiematerial, en MOOC, på open.mdu.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla i Sverige kan skapa ett konto och ta del av arbetsmaterialet. Man arbetar i sin egen takt och med det som är viktigt. Till varje kapitel fi boken inns en kort video som introducerar innehållet och som inspiration. Det går att använda dessa korta videklipp även i andra sammanhang. Spellista. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Också en resurs för lärare
Tanken är också att boken och självstudiematerialet ska vara en resurs för lärare, studievägledare mfl. MOOC:ens innehålle finns därför som en modul i Commons att ladda ner till egna kurser eller programplatser. Man kan använda hela eller delar av materialet och anpassa det till den egna kursen, undervisningen.

Kontakta oss om du vill ha tips på hur du som lärare kan använda boken och övningarna tillsammans med dina studenter.

Till en tidigare upplaga av boken skapades också tio korta filmklipp där bland annat Henrik Fexeus säger kloka saker för att inspirera studenterna till lärande. 10 filmklipp Länk till annan webbplats.

Kontakt