Text

Studieteknik och färdigheter

Lärum arbetar gärna tillsammans med lärare kring hur man kan hjälpa studenter att utveckla sin studieteknik, att lära sig att lära. Det handlar om att utveckla färdigheter som att planera, arbeta självständigt, samarbeta, ha god självkännedom, ta ansvar för sin motivation, sova tillräckligt och mycket mer.

Att studera på högskolan

Övergripande handlar studieteknik om att lära sig att lära och ge sig själv förutsättningar att kunna lära.

Marina Bergman, pedagogisk utecklare på Lärum har skrivit boken: Att studera på högskolan. Boken tar upp vad man förväntas lära sig på högskolan och foksuerar på hur man kan utveckla många av de färdigheter som finns i examensmålen för de flesta utbildningar. Den innehåller en mängd tips och övningar och är en bok för hela studietiden. Den har ett direkt tilltal till studenten och kan läsas på egen hand av studenter.

Men boken är också tänkt att vara en resurs till lärare, en bok som kan vara kurslitteratur på ett helt program och som man plocka lämpliga övningar ifrån och använder under hela studietiden.

Kontakta Lärum ifall du vill ha tips på hur du som lärare kan använda boken och övningarna tillsammans med dina studenter.

Till en tidigare upplaga av boken skapades tio korta filmklipp som inspiration.

Sprid dem gärna till dina studenter. 10 korta filmklipp Länk till annan webbplats.

Tips till dina studenter - och dig!

*Hjälp dina studenter komma igång i Canvas

Lärum har skapat en öppen "Canvas-kurs" i Canvas för våra studenter så att de snabbt kan läras sig hur lärplattformen fungerar. Där beskrivs en mängd funktioner i Canvas och lyfter också Zoom och annat som kan vara bra att veta som student. Canvaskurs i Canvas för studenter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

*Mjukvaror att ladda ner för studenter

Tipsa gärna dina studenter om att de kan ladda ner Office365 med Word, Excel och Power Point, Stava Rex och SpellRight som är rättstavningsprogram för svenska respektive engelska samt TorTalk som omvandlar text till tal.
Mjukvaror för nedladdning. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

*Studiecoach

Studenter har möjlighet att få hjälp med sina studier genom att boka ett möte med Marina Bergman. Alla möten utgår ifrån individens behov och önskemål.
Bokning sker via: marina.bergman@mdu.se,

*Hjärnkoll, vanor och planering

Nedan finns en film (37 min) som vänder sig direkt till studenten om hur de kan skapa bra och viktiga studievanor, bli bra på att planera och ha koll på hjärnan. Tipsa gärna dina studenter om filmen eller använd den som ett moment i en kurs du själv har.

Kontakt