Text

Kunskapsfesten 2024

Välkommen till Kunskapsfesten!

Den 26 - 28 september arrangeras Kunskapsfesten i Eskilstuna, för fjärde året i rad. Årets tema är "En ny värld".

Kunskapsfesten är en mötesplats för att lära, upptäcka och uppleva kunskap tillsammans. Det blir det tre dagar fyllda med intressant forskning och prova-på-aktiviteter för alla åldrar. Fredagen är en del av det EU-övergripande vetenskapsevenemanget ForskarFredag Länk till annan webbplats..

Fri entré till allt.

Kunskapsfesten arrangeras av Eskilstuna kommun i nära samverkan med Mälardalens universitet. Sparbanken Rekarne, Volvo Construction Equipment Eskilstuna och Destination Eskilstuna (DEAB) är partners.


MDU:s programpunkter under Kunskapsfesten 2024


Torsdag 26 september

11:00-11:45 AI-spaning@MDU – Vi kollar i kristallkulan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Missa inte denna chans att få en glimt av framtidens AI och hur den kan påverka ditt företag och vårt samhälle. Hur ser världen ut om 10 år med AI? Hur påverkar AI AI utbildningen, industrin, näringslivet och samhället? Välkommen till AI-spaning@MDU, där vi inspirerade av programmet "Spanarna i P1" dyker ner i framtidens möjligheter och utmaningar med AI.

Höjdpunkter:

  • AI i utbildningen
  • AI i industrin
  • AI i samhället

Medverkande:
Våra "spanare" är framstående experter och innovatörer inom AI, som kommer att dela med sig av sina insikter och spaningar. Anette Hallin, professor i företagsekonomi, inriktning organisation och ledning och ledare av AI@MDU, inriktningen AI i samhället, Kristian Sandström, professor i industriell AI och Christer Norström, professor inom datavetenskap och AI och ledare av satsningen AI@MDU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..15.00-16.45 Tillväxtmotorn och MITC: Tema Hållbarhet


Fredag 27 september

09:00-09:45 Kan världen bli fossilfri? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
När blir världen fri från oljan? Vad innebär det historiska COP28- avtalet i Dubai för utveckling framåt – lokalt, nationellt, globalt? I den här föreläsningen utforskar vi vägen mot en fossilfri värld. Du får veta mer om vad en fossilfri värld betyder för Eskilstuna, Mälardalen, Sverige och världen. Vilka utmaningar och möjligheter finns på vägen mot en fossilfri värld? Dessutom får du reda på mer om det historiska COP28-avtalet som världens ledare skrev under i Dubai under 2023. Vad innebär avtalet – och hur förändrar det världen?
Medverkande: Eva Thorin, professor i energiteknik, Mälardalens universitet, representant från Electrification Hub.

10:00-10:45
Ett nytt klimat i Sverige - mat, vatten och skugga om 50 år Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sverige står inför en rad olika klimatförändring­ar. Vi kommer att behöva odla vår mat på nya sätt, hushålla med vårt vatten och vi kommer att se ett växande behov av skugga. Du får veta mer om hur jordbruk och solelproduktion kan funka på samma mark, hur våra städer kan ge oss mat, hur avloppsvatten kan användas på nya sätt och hur träden hjälper till för att skapa svalare städer. Skaffa dig en unik inblick i hur vi lever i ett framtida Sverige - i en tid där framtiden hela tiden förändrar sig.
Medverkande: Monica Odlare, professor i miljöteknik, Mälardalens universitet, Sebastian Zainali, doktorand inom solenergi och solsambruk, Mälardalens universitet och Karin Stolt, landskapsarkitekt, Eskilstuna kommun.
Moderator: Elin Svanström, processledare Klimatevolution och Viable Cities, Eskilstuna kommun.

11:00 - 11:45 När tjejerna får bestämma - så blir staden en stad för alla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Två MDU-forskare har träffat tjejer och unga kvinnor i Fittja, Flemingsberg och Östberga i södra Stockholm för att höra om deras erfaren­heter och tankar kring sina stadsdelar och staden, för att bättre förstå hur vi kan skapa en stad för alla. Dessa erfarenheter utgör en blandning av trygghet och otrygghet, gemenskap och utan­förskap, frihet och kontroll, stolthet och stigma kopplat till att vara både ung och tjej/kvinna samt att komma från en marginaliserad förort. När tjejer och unga kvinnor i förorter planerar staden kommer inkludering och jämlikhet genom mötesplatser högt upp på listan.
Medverkande: Sara Ferlander, docent i sociologi och Tanya Jukkala, doktor i sociologi, båda från Mälardalens universitet

12:00-12:45 Supervalåret 2024 - Är demokratin på riktigt? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2024 är året då människor i 76 länder över hela världen går till val. En grym seger för demokratin! Eller? Häng med på ett samtal där vi djupdyker i supervalåret 2024 och hur det påverkar demokratin och vår värld. Du kommer få reda på mer om hur AI kan manipulera internet, vad en förändrad världsordning betyder egentligen, och hur Kinas ökande inflytande skakar om politiken. Efter samtalet kör vi en live session med Bad News, ett onlinespel där du som spelare tar rollen som en spridare av fejknyheter.
Medverkande: Laura Pantzerhielm, forskare inom internationell politik, Jonas Hultin Rosenberg, forskare inom generativ AI och demokrati, Gustav Sundqvist, lektor i statsvetenskap och Kina-expert, Carl-Anton Werner Axelsson, som bland annat forskar på källkritik med fokus på unga. Samtliga forskare kommer från Mälardalens universitet
Moderator: Anna Johansson, forskare inom samverkan och krisberedskap, Mälardalens universitet

13:00 - 13:45 Årets innovatör inspirerar - om innovation, elektrifiering och jämställdhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Inspireras av tidigare MDU-studenten, ingenjören och innovationspristagaren Arvid Rinaldo.
Genom att se, förstå och lyfta mjuka värden i hårda produkter har Arvid Rinaldo med kollegor på Volvo CE Eskilstuna tagit täten i ett paradigmskifte som på allvar förändrar synen på elektrifiering och jämställdhet. Detta har de gjort inte enbart i en traditionell bransch, utan även inom motorsport där deras helt jämställda team fört upp båda sina förare på prispallen inom internationell rallycross, och därigenom den första kvinnan på prispallen. Och det i en eldriven bil.
Medverkande: Arvid Rinaldo, tidigare MDU-student, ingenjör och innovationspristagare

14:00-14:45 Den nya människan : från gener till kultur till AI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad har historiskt format oss människor evolutionärt och vad formar oss idag? Biologi eller kultur och teknologi? Och hur kommer våra tankar, normer och beteenden att se ut i framtiden?
Mänsklig kultur förändras ständigt, uppvisar en imponerande mångfald och finns närvarande i de flesta aspekter av mänskligt liv. Vilka utmaningar står vi inför på kort och lång sikt? Blir vi mer eller mindre polariserade? Kommer maskinerna att ta över?
Medverkande: Fredrik Jansson, docent i matematik vid Mälardalens universitet, gästforskare vid Centrum för kulturell evolution på Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier.

13:00-14:30 Klas Bergling och unga om psykisk hälsa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Klas Bergling, pappa till Tim Bergling, mer känd som Avicii, och grundare av Tim Bergling Foundation, har som vision ett samhälle där barn och unga mår bra, känner trygghet och framtidstro samt får möjligheter att nå sin fulla potential. De som trots allt mår dåligt ska snabbt erbjudas stöd. Klas Bergling kommer under sin föreläsning dela med sig av stiftelsens förebyggande arbete för ungas psykiska hälsa. Tillsammans med unga deltagare kommer han att lyfta initiativ och dela med sig av insikter som kan främja ungas välmående, där ungas röster har en central roll.

Klas Bergling är utsedd till hedersdoktor vid MDU 2024. Genom utnämningen vill vi uppmärksamma och hedra Klas Berglings insatser för att förbättra den psykiska hälsan bland ungdomar. Ett oerhört viktigt arbete, som tydligt kopplar till universitetets vilja att bidra genom forskning inom området ”Hållbar uppväxt – ungas lärande och mående”.
Medverkande: Klas Bergling, grundare av Tim Bergling Foundation


Lördag 28 september

Klädbytardag i samarbete med Mäalrdalens Studentkår och Retuna. Mer info om detta kommer!

Föreläsning: Anpassa din träning utifrån din menscykel – sant eller falskt?

Tre av fyra kvinnor upplever någon form av hormonell påverkan på sin träning. Men hur är det egentligen – påverkar menscykeln din träning, prestation och hälsa? Kan träningsresultat bli bättre om du planerar och optimerar din träning utifrån din menscykel? Och hur påverkar hormonella preventivmedel cykeln?

Cecilia Fridén är professor i fysioterapi vid Mälardalens universitet och har även varit verksam vid Karolinska Institutet. Hon har nyligen gjort en studie som visar att menscykeln faktiskt påverkar - både motions- och elitidrottande kvinnor! I den här föreläsningen kommer vi att diskutera mens, mensvärk, PMS och hur det kan påverka kvinnors träning. Dessutom går Cecilia Fridén igenom sanningar och myter kring mens, kvinnor och menscykeln. Dina kunskaper om mens kommer att vara skyhöga efter denna föreläsning!

Medverkande: Cecilia Fridén, professor i fysioterapi, Mälardalens universitet
Målgrupp: Programpunkten riktar sig till alla – kvinnor och tjejer, män och killar, som vill få en ökad kunskap om mens och hur menscykeln påverkar träning och prestation.


Hela programmet

Mer information och fullständigt program

Se hela programmet här


Eskilstunas vetenskapsfestival
ska göra fler nyfikna på högre studier

Kunskapsfesten arrangeras av Eskilstuna kommun i nära samarbete med Mälardalens universitet. Partners: Sparbanken Rekarne, Region Sörmland, Volvo Construction och Eskilstuna-Kuriren.

Festivalen syftar till att sänka trösklar till högre utbildning och samtidigt skapa en högre tilltro till forskning och framtid.

Mer information och fullständigt program på kunskapsfesten.se Länk till annan webbplats.