Text
Inbyggda system
Forskningsinriktningen inbyggda system fokuserar på att utveckla den teknik som används för att styra olika produkter som till exempel bilar, robotar och maskiner. Forskningen rankas internationellt bland de bästa i världen.
Forskarna jobbar nära industrin och skapar teknologi som gör det möjligt att öka säkerheten inom sjukvården, minska riskerna i industrin och underlätta vardagen genom smarta lösningar i våra hem. En stor del av forskningen bedrivs i samarbete med industripartners som exempelvis ABB och Volvo.
Sex områden i fokus
Forskningen bedrivs inom följande områden:
- realtidssystem
- mjukvaruutveckling
- tillförlitliga system
- verifiering och validering
- sensorsystem och hälsa
- robotik och avionik.
Dessutom bedrivs forskning inom trådlös kommunikation och artificiell intelligens.
Forskarutbildning
Förutom traditionell forskarutbildning inom ämnena datavetenskap och elektronik, bedrivs tre företagsforskarskolor inom inbyggda system i samverkan med ett antal industriföretag. Företagsforskarskolorna ger medarbetare på företagen möjligheten att vidareutbilda sig till forskare och disputera.
- ITS EASY är en företagsforskarskola inom datavetenskap och mjukvaruteknik där åtta företag medverkar. Den finansieras av KK-stiftelsen.
- ITS ESS-H är en företagsforskarskola inom inbyggda sensorsystem för hälsa som finansieras av KK-stiftelsen.
- Array är en industriforskarskola inom automation, som tagits fram i samarbete med flera av världens främsta automationsföretag. Den finansieras av KK-stiftelsen.
Forskningsprofil
En forskningsprofil är en långsiktig strategisk satsning som engagerar forskare från flera kompetensområden. MDU:s forskningsprofiler sker i samverkan med näringslivet, vilket betyder att representanter från de involverade företagen arbetar sida vid sida med forskarna i profilen. Syftet är att utnyttja varandras kompetenser och därmed nå ett bättre resultat.
DPAC
Inom Inbyggda system finns forskningsprofilen Tillförlitliga plattformar för autonoma system och styrning (DPAC)
Forskningsprofil DPACESS-H+
Inom Inbyggda system finns forskningsprofilen Inbyggda sensorsystem för hälsa Plus (ESS-H+)
Forskningsprofil ESS-H+Forskningsområden inom inbyggda system
Artificiell intelligens och intelligenta system
Grundläggande och tillämpad forskning inom artificiell intelligens och maskininlärning för intelligenta system för både industriella, medicinska och affärsapplikationer. Forskningen fokuserar på metoder och tekniker som möjliggör inlärning, resonemang, återanvändning av erfarenheter och erfarenhetsdelning. Vi arbetar med såväl autonoma AI-applikationer som beslutssupportsystem.
Läs mer om Artificiell intelligens och intelligenta systemAutomatiserade mjukvaruspråkutveckling och mjukvaruteknik
Forskningsgruppen ASSO fokuserar på automatiserad utveckling av mjukvaruspråk och mjukvara genom att tillämpa avancerade beräknings- och datamanipulationstekniker.
Läs mer om Automatiserade mjukvaruspråkutveckling och mjukvaruteknikCertifierbara bevis och justifieringsteknik
Denna grupp utför forskning om språk, tekniker, mätvärden och processer inom bevis och argumentationsteknik i syfte att certifiera/självvärdera.
Läs mer om Certifierbara bevis och justifieringsteknikCyberfysisk systemanalys
Forskningsgruppen fokuserar på att analysera cyberfysiska system, som samtidiga och distribuerade system där inbyggda datorer och nätverk övervakar och styr de fysiska processerna.
Läs mer om Cyberfysisk systemanalysDatakommunikation
Datakommunikation för fördröjningskritisk distribuerad kontroll, med fokus på forskning inom trygg och säker trådlös industriell automatisering.
Läs mer om DatakommunikationDesign av realtidssystem
Fokus är på designmetoder, arkitekturer och kommunikation för realtidssystem, med aktuell tonvikt på funktionell säkerhet, cybersäkerhet, anpassningsbara realtidssystem och mjukvarutestning.
Läs mer om Design av realtidssystemFormell modellering och analys av inbyggda system
Fokus är på formell modellering, analys och verifieringstekniker för inbyggda system i realtid, speciellt formell syntax och semantik för komponentbaserade och serviceinriktade modeller med extrafunktionella egenskaper såsom tid eller resurser.
Läs mer om Formell modellering och analys av inbyggda systemHeterogena system
Gruppen syftar till att öka nyttjandet av heterogena system när det gäller förutsägbarhet, effektiv utveckling och effektiv integration av mjuk- och hårdvara för nästa generations intelligenta system.
Läs mer om Heterogena systemIndustriell programvaruteknik
Fokuserar på konstruktion och analys av komplexa programvaruintensiva industriella system, vilket inkluderar tekniker, metoder och processer. Särskild tonvikt läggs på komponent- och modellbaserad utveckling av inbyggda system.
Läs mer om Industriell programvaruteknikKomplexa inbyggda system i realtid
Inom Komplexa inbyggda system fokuserar forskarna på implementering och analys av realtidssystem.
Läs mer om Komplexa inbyggda system i realtidLärande och optimering
Gruppen syftar till att utforska synergin mellan maskininlärning och optimering för att uppnå samverkande effekter för att bygga högeffektiva och smarta system.
Läs mer om Lärande och optimeringMedicinsk teknik
Forskningen inom Biomedicinteknikgruppen fokuserar på tillförlitlig icke-invasiv fysiologisk datainsamling och signalbehandling. Målet är att hitta lösningar på verkliga problem och projekten genomförs i nära samarbete med den offentliga sektorn.
Läs mer om Medicinsk teknikModellbaserad konstruktion av inbäddade system
Utveckling av metoder och verktyg för modellbaserad utveckling av inbäddade system, inklusive: modeller för arkitektoniska och beteendebeskrivningar av system och krav på system, tekniker för att analysera och transformera modeller och runtime-arkitekturer för resurseffektiva, förutsägbara inbyggda system.
Läs mer om Modellbaserad konstruktion av inbäddade systemProgrammeringsspråk
WCET analys (längsta exekveringstid), samt design och analys av språk för realtid och inbyggda system. Fokuserar på statisk programanalys för inbyggda system, specialiserad på WCET-analys.
Läs mer om ProgrammeringsspråkProgramvarutestlaboratorium
Testning av inbyggd programvara, empiriska studier av mjukvarutestning, testautomation, modellbaserad testning.
Läs mer om ProgramvarutestlaboratoriumRobotik
Robotikforskningsgruppen bedriver forskning främst inom området för autonoma samarbetssystem. Fokus ligger på anpassningsbar autonomi, trygg och säker vägplanering, realtids 3D-vision, uppdragsplanering för samarbetande autonoma fordon, människa-robot-interaktion, och tillförlitlig elektronik i biomedicinsk teknik och avioniksystem.
Läs mer om RobotikSäkerhetskritisk teknik
Fokuserar på att överbrygga de teoretiska grunderna för tillförlitlighet och industriell mjukvaruutveckling, med tonvikt på teknik- och processaspekter för komplexa tillförlitliga system.
Läs mer om Säkerhetskritisk teknikTillförlitlig programvaruteknik
Metoder och processer för utveckling av tillförlitliga programvarusystem; specifikt tekniker och schemaläggningsanalys för feltoleranta realtidssystem, tillförlitlig modellering av programvara, mjukvarutestning och säkerhetsargument för certifiering.
Läs mer om Tillförlitlig programvaruteknikUbiquitous Computing
Datateknik som miljöprocess och miljö som datorenheter. Datorbaserade enheter blir allt mindre, distribuerade och alltmer integrerade i omgivningen. Ubicomp studerar både inneboende databehandling, som den verkar i naturen, och utformad datoranpassning, som konvergerar mot omgivningens intelligens.
Läs mer om Ubiquitous ComputingForskningsprojekt
Pågående och avslutade forskningsprojekt inom inriktningen Inbyggda system
Forskningsprojekt Inbyggda systemMer information om Inbyggda system
Om du vill veta mer om forskningen som ryms inom Inbyggda system,
kontakta forskningsledaren.