Närvaro och Välbefinnande
Projektet avser studera problematisk skolfrånvaro med fokus på välbefinnande och skolklimat.
Start
2024-08-21
Planerat avslut
2025-12-31
Huvudfinansiering
Medfinansiering
Samarbetspartners
Forskningsinriktning
Projektansvarig vid MDU
Elever har rätt till en trygg skolgång som ger dem de kunskaper de behöver för att få ett bra liv och bidra till samhället är ett för alla vuxna i skolan ett gemensamt mål och ansvar. Hur elever klarar skolan ger en god indikation på hur deras fortsatta liv ska gestalta sig, närvaro i skolan och skolframgång har ett tydligt samband och har haft det över tid (Skolverket, 2019).
Skolan har även stor betydelse för barn och ungdomars hälsa och utveckling, inte minst för dem som upplevt svårigheter i hemmet kan en positiv skolgång ge ökad motståndskraft (resilience) mot livets utmaningar (Höjer, & Johansson, 2013). Problematisk skolfrånvaro kan förstås som ett välfärdsproblem, eftersom det ökar i takt med ett lands demokrati och välfärd (Gren Landell, 2021).
Därför behöver forsknings- ambitionerna inte minst i Sverige intensifieras, när det gäller att identifiera preventiva faktorer som medverkar till välbefinnande i skolan, vilket är ett av föreliggande projektets delmål samt lyfta fram de åtgärder som främjar närvaro i skolan.
Projektmål
Det övergripande syftet med projektet är att studera hur, vad och varför problematisk skolfrånvaro ser ut att öka trots de åtgärder som görs av skolledning, skolpersonal och vårdnadshavare i samband med elevers skolfrånvaro.