BALANS
Syftet med projektet är att minska fallolyckor bland äldre genom att vidareutveckla, utvärdera och nyttiggöra digitala verktyg för kompletterande interventioner om fallförebyggande fysisk aktivitet. Interventionerna innefattar utvärdering av fysisk förmåga, träning och fysisk aktivitet, samt stöd för långsiktig beteendeförändring. Arbetet ska ske i nära samverkan med kommuner, regioner, föreningsliv och civilsamhället.
Start
2024-09-01
Planerat avslut
2025-12-31
Huvudfinansiering
Medfinansiering
Samarbetspartners
Forskningsområde
Forskningsinriktning
Projektansvarig vid MDU
BALANS – med Bred Ansats LANSerar vi tillsammans forskning som bidrar till färre fallskador och ny kunskap
Arbetet organiseras i tre arbetspaket (AP) där Maria Ehn leder AP 1 och Mia Folke leder AP2 samt AP3.
AP1 Digital intervention för fysisk aktivitet och fallförebyggande träning bland äldre
I samskapande process vidareutvecklas en distanscoachningsmetod som ska komplettera en tidigare utvecklad motivationsapplikation för att stödja äldres fysiska aktivitet och fallförebyggande träning. Upplevelser av att använda distanscoachningsmetoden som komplement till motivationsapplikation undersöks också i tester med några äldre och coacher. Arbetet bygger på tidigare projekt där forskare i hälsoteknik och fysioterapi samarbetat med kommun, region, föreningsliv och företag.
AP2 Tidig upptäckt av fysisk förmåga och intervention
Genom att använda ett, inom projekten STARK och PRE-fall utvecklat, test identifieras personers fysiska förmåga relaterat till fall och olika interventionernas effekt på den fysiska förmågan studeras. De olika interventionernas effekt att stötta individen att få interventionen genomförd utvärderas. Även vidareutveckling av själva testet kommer ske.
AP3 Vidareutveckling av testet med införande av sensorer
Genom att mäta den elektriska impedansen i en persons muskel under tiden som personen utför olika fysiska övningar utvärderar vi i vilka situationer dvs vilka fysiska rörelser en person utför i sin vardag som kan användas för att identifiera tidiga försämringar i fysisk förmåga relaterat till fallrisk. Insamling av sensordata för analys sker i samband med mätningar som sker i AP2.
Förväntade resultat
Projektet förväntas bidra med nya digitala verktyg och strategier för att tidigt upptäcka försämring av fysisk förmåga samt stödja innovativa arbetsmetoder för att förebygga fall bland äldre. Genom att kombinera strategier anpassade för målgruppers behov i olika faser av livet, kommer projektet öka individens livskvalité och minska samhällskostnader till följd av fall. Projektet förväntas även skapa ny kunskap och idéer om nya lämpliga tekniker som kan bidra till detta område.