Text

Informerad behandlingsprocedur inom Chimär Antigen Receptor-T Cellterapi – ur ett användarperspektiv, fas 1

Denna studie är ett doktorandprojekt i samverkan med Karolinska som syftar till att undersöka patienters och vårdpersonals erfarenheter av CAR-T cellterapi, med specifikt fokus på behov av information, kommunikation, problem, symtom och stöd.

Start

2025-03-01

Planerat avslut

2026-06-01

Samarbetspartners

Forskningsinriktning

Projektansvarig vid MDU

No partial template found

Externa projektmedlemmar
Sólveig Adalsteinsdóttir, Karolinska Institutet.
Jeanette Winterling, Karolinska Institutet

Om projektet

Det finns ett outforskat område när det gäller patienters och vårdpersonals erfarenheter av cancerbehandlingar och detta projekt kommer att undersöka Chimär Antigen Receptor-T (CAR-T) cellterapi med fokus på information och kommunikation. Detta projekt syftar till att undersöka patienters och vårdpersonals erfarenheter av CAR-T cellterapi. CAR-T cellterapi är en avancerad och banbrytande behandling för vissa typer av cancersjukdomar och den innebär att patientens egna T-celler genetiskt modifieras för att specifikt angripa och döda cancerceller. Denna behandling har visat sig vara effektiv mot cancerformer som tidigare varit svårbehandlade men den innebär också komplexa behandlingsförlopp och krävande eftervård.

Projektmål

Studien består av två delstudier. Delstudie 1 syftar till att ge en beskrivning av hur patienter erfar CAR-T cellterapi gällande information, kommunikation, problem, symtom och stöd före, under och efter behandling. Delstudie 2 syftar till att ge en beskrivning av vårdpersonals perspektiv på patienters erfarenheter av information, kommunikation, problem, symtom och stöd.

Forskningen har anknytning till följande globala hållbarhetsmål