Främja innovativa synergier för flerspråkigt civilt engagemang
Denna studie syftar till att utforska hur innovativa synergier utvecklas inom civilsamhällets organisationer i Råby, ett mångkulturellt förortsområde i Västerås. Vårt fokus ligger på att förstå sambandet mellan flerspråkiga kreativa uttryck och samhällsengagemang, och hur dessa kopplingar stöder samhällets motståndskraft och social sammanhållning.
Start
2025-02-01
Planerat avslut
2026-02-28
Huvudfinansiering
Samarbetspartners
Forskningsområde
Forskningsinriktning
Projektansvarig vid MDU
Med hjälp av en deltagande aktionsforskningsmetod kommer vi att arbeta med lokala ungdomar och samhällsorganisationer för att studera kulturellt medborgarskap, social identitetsbildning och medborgerligt deltagande i en flerspråkig miljö.
Vårt team av experter från olika områden kommer att använda kreativa tekniker som konstbaserad undersökning och co-designverkstäder för att fånga de rika upplevelserna hos samhällsmedlemmarna.
Målet med detta projekt är att skapa ett nytt teoretiskt ramverk för att förstå och främja nya kontakter i flerspråkiga miljöer. Våra resultat kommer att vägleda policyer och åtgärder och tillhandahålla praktiska strategier för intressenter för att utnyttja mångfald för att bygga mer inkluderande och livliga samhällen.
Projektet bidrar till akademiska diskussioner om samhällsgrupper i olika miljöer och erbjuder också praktiska resurser för samhällstillväxt, vilket kan förändra hur vi närmar oss social inkludering och medborgerligt engagemang i allt mer varierade stadsregioner.
Slutligen hoppas denna forskning kunna bidra till mer inkluderande och levande samhällsnätverk med kunskap som kan tillämpas på liknande sammanhang i Sverige och på andra håll.
Metoden för datainsamling kommer att vara varierad och skräddarsydd för PAR där etnografiskt fältarbete kommer att spela en betydande roll där aktiviteterna kommer att inkludera deltagande observationer vid Konstlek Råbys evenemang och aktiviteter. specifikt kommer forskare att delta i och observera Konstleks dagliga aktiviteter för att samla in data om hur aktiviteterna påverkar deltagarna och miljön.
Dessutom kvalitativa intervjuer med nyckelpersoner i organisationen och deltagare, samt fokusgrupper med ungdomar för att få en djupare förståelse för deras erfarenheter och behov. Med tanke på Konstlek Råbys betoning på kreativt uttryck kommer vi att införliva olika konstbaserade forskningsmetoder som muralmålningar, samhällsteater eller digitalt berättande genom samskapande aktiviteter.
Projektmål
Projektet syftar till att utforska potentialen för innovativa synergier i interaktionen mellan det civila samhället och yngre individer. Mer specifikt kommer forskningen att fokusera på Konstlek Råbys arbete och deras roll i att främja flerspråkigt engagemang, digital och social inkludering och förnyelse av medborgardeltagande. Som ett förortsområde kommer innovativa synergier att göra det möjligt för samhällen som Råby att utveckla kreativa lösningar för att främja samarbeten och samskapande över kulturella och samhällsbarriärer.
Forskningen kommer inte bara att överbrygga klyftor utan syftar också till att generera insikter om hur unga individers sociala identitet kan stärkas genom ökad kommunikationsflexibilitet, underlättande av socialt kapital, främjande av lärande för att tillhandahålla ett mer kreativt, motståndskraftigt och innovativt civilsamhälle i Västerås, Sverige och utanför.