Distansarbete under covid-19-pandemin och psykosocial hälsa
Coronaviruset (covid-19) och samhällets reaktion på det har tvingat organisationer att vidta åtgärder på arbetsplatsen för att begränsa spridningen av viruset. Många organisationer runt om i världen har gått över till distansarbete och denna radikala övergång kan på olika sätt vara utmanande för både anställda och chefer. Med anledning av det är projektets syfte att utforska erfarenheterna från individer som arbetar hemifrån till följd av covid-19 både ur arbetstagarens perspektiv och chefens perspektiv.
Avslutat
Start
2020-10-01
Avslut
2023-06-30
Huvudfinansiering
Forskningsområde
Forskningsinriktning
Projektansvarig vid MDU
Om projektet
Projektet fokuserar på anställda och chefer som arbetar heltid hemifrån, och chefer vars underordnade arbetar heltid hemifrån. Det handlar dels om konsekvenser för de som arbetar på distans, deras möjlighet att utföra arbetet, gränslöshet och arbetsmiljö. Dels om chefernas möjlighet att utföra sitt arbete vid distansarbete, deras möjlighet att upprätthålla och stimulera sina anställdas verksamhet och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Syftet med projektet är att utforska erfarenheterna från individer som är skyldiga att arbeta hemifrån som ett resultat av covid-19 både ur anställdens perspektiv och chefens perspektiv. Projektet kommer att formuleras genom att först samla in information om hur individer för närvarande upplever att arbeta hemifrån och hur detta har påverkat deras arbetsliv och välbefinnande hittills.
Projektet kommer att integrera kvalitativa och kvantitativa metoder i fyra faser: Förstudien, enkätundersökningar, telefonintervju och en retrospektiv undersökning. Resultat kommer att ge en bättre förståelse för hur anställda och chefer påverkas av att arbeta hemifrån, hur den omedelbara övergången till följd av covid-19 har påverkat deras mentala hälsa och välbefinnande samt hur de anställda har omarbetat sina gränser mellan deras yrkesmässiga och personliga liv under pandemin. Såväl som hur chefsuppgifterna att leda verksamheten och säkerställa god arbetsmiljö genomförs under pandemin.
Projektmål
Projektet avser att förstå hur anställda och chefer hanterar arbetet hemifrån, och hur den omedelbara övergången till följd av covid-19 har påverkat deras mentala hälsa och välbefinnande samt hur anställda har omformat sina gränser mellan sitt yrkes- och personliga liv under pandemin. Dessutom skulle resultatet betona den roll cheferna spelade (positiva eller negativa) i övergången för att förbättra kopplingen mellan teammedlemmar och anställda, för att bekämpa utbrändhet och psykologiska utmaningar i samband med övergången och hur den påverkade produktiviteten. Resultaten kommer att vara relevanta för anställda och chefer som ska arbeta hemifrån regelbundet i framtiden.
Media
- Läs mer om projektet på MDU-webben (2022).
- Om projektet i Ny Teknik (2021). Länk till annan webbplats.
- Om projektet i VLT (2021). Länk till annan webbplats.
- Om projektet i P4 Sörmland (2021). Länk till annan webbplats.
- Om projektet i SVT Nyheter Sörmland (2021). Länk till annan webbplats.
- Om projektet i Expressen Hälsoliv (2021). Länk till annan webbplats.
- Om projektet på Afa Försäkrings webbplats (2022). Länk till annan webbplats.
- Experternas tips för att öka närvaron på kontoren (Afa Försäkring 2023). Länk till annan webbplats.
Publikationer
- Omorede, A, Berglund, R. & Backström, T. (2022) Employee productivity during COVID-19 in Sweden. Länk till annan webbplats.
- Berglund, R & Omorede, A. (2022) Arbete på distans hemifrån våren 2022 - Sammanfattande resultatredovisning. Finansierad av AFA försäkring. Länk till annan webbplats.
- Berglund, R., Omorede, A. & Backström, T. (2022). Managements organisational and social work environment during the pandemic in Sweden. Länk till annan webbplats.