Text

NOMP-gruppen – nya organisations- och managementpraktiker

TechConnect

Syftet med TechConnect-projektet är att utveckla förståelsen för hur avancerad digital teknik påverkar mänsklig kompetens.

Projektansvarig vid MDU

No partial template found

Hälso- och sjukvården är tekniktäta verksamheter och ny digital teknik förväntas i allt högre utsträckning bidra till både högre kvalitet och mer effektivt resursutnyttjande. Men ny teknik kommer inte alltid till användning på det sätt som var tänkt. Ibland skapar ny teknik nytta för en del av organisationen medan den skapar problem i en annan. Varför blir det så? Hur kan vi bättre matcha ny teknik med specifika organisatoriska och sociala förutsättningar? TechConnect är ett forskningsprojekt finansierat av EU:s Horizon-program som syftar till att beforska dessa frågor och arbeta fram stöd till organisationer för att ny teknik som införs i större utsträckning är ändamålsenlig och komplementär till mänskliga förmågor och kompetenser.

TechConnect drivs av ett konsortium med universitet och hälso- och sjukvårdsparter i fyra länder. Här i Sverige samarbetar Region Västmanland med Mälardalens universitet och kommer genomföra tre fallstudier av mötet mellan digital teknik och hälso- och sjukvårdens vardag samt arbeta fram interventioner för hur detta möte kan ske mer friktionsfritt och nyttoskapande.

Aktiviteter

Projektet pågår under 3 år, är indelat i 4 faser och inbegriper en mängd aktiviteter som genomförs i 6 arbetspaket (WPs). Kärnan i projektet är de fallstudier som genomförs i fas 2 (WP2), där 12 kombinationer av avancerad digital teknik och användare på de medverkande sjukhusen studeras etnografiskt och med hjälp av intervjuer. I efterföljande fas (WP3) genomförs interventioner som samtidigt studeras.

Projektmål

  • Utveckla ett holistiskt konceptuellt ramverk för hur människor och avancerad digital teknik kompletterar varandra som tar hänsyn till komplexiteten i interaktionen dem emellan (WP1)
  • Utveckla ett index med hjälp av vilket man kan utvärdera hur människor och avancerad digital teknik interagerar och kompletterar varandra för god produktivitet och god arbetsmiljö (WP2)
  • Stärka möjligheterna för människor och avancerad digital teknik att komplettera varandra genom att ta fram en modell som identifierar kritiska faktorer för sådan komplementaritet
  • Bidra till en förändring vad gäller hur avancerade digitala tekniker designas, utvecklas och integreras i olika branscher och organisationer, i syfte att nå ökad produktivitet, bättre arbetsmiljöer och resilienta industrier (WP4)
  • Skala upp projektets resultat och bidra till en utveckling där människa-teknikkomplementaritet blir grunden för framtida kompetensutveckling, träning och forskning på ett sätt där mänsklig förmåga relativt teknikens funktionalitet omvärderas (WP5)

Forskningsmiljöer MDU

Digma Länk till annan webbplats.

Center för välfärdsförändring