Plurala framtider i världspolitiken: framsyn inom internationella organisationer
I en tid som präglas av storskaliga krig, accelererande teknisk utveckling, hägrande klimatkatastrofer och globala pandemier tycks framtiden alltmer oviss. Mot bakgrund av dessa omvälvningar omprövar viktiga organisationer inom världspolitiken alltmer sitt förhållningssätt till framtiden.
Start
2025-01-01
Planerat avslut
2028-12-31
Huvudfinansiering
Forskningsområde
Forskningsinriktning
Projektansvarig vid MDU
Om projektet
Linjär prognostisering, kvantitativ modellering och riskanalys får idag i allt högre grad ge vika för spekulativ ’framsyn’ (engelska: foresight) som ser framtiden som kontingent och radikalt oförutbestämd. I stället för att göra framtiden mer förutsägbar syftar framsyn till att skissera multipla möjliga framtider (i pluralis) för att underlätta beslutsfattande i en osäker omvärld.
Trots att framsyn är ett alltmer utbrett empiriskt fenomen inom Internationella Organisationer (IOs) finns mycket lite forskning på ämnet. Det fåtal studier som finns framhäver hur framsyn kan användas som en vetenskaplig metodik. Det saknas dock kunskap om hur framsyn tillämpas av IOs och vad detta nya förhållningsätt till framtiden innebär.
Projektet ämnar bidra till att fylla denna forskningslucka. Det har två målsättningar: 1. att skapa kunskap om hur IOs använder framsyn och 2. att utröna vilka etiska och politiska implikationer detta kan tänkas medföra. Empiriskt kommer tre IOs inom olika globala politikområden att utforskas: NATO (säkerhet), WHO (hälsa) och UNDP (hållbar utveckling). Projektet är utformat som en kvalitativ tolkande studie. Metodiken omfattar tolkande analys av policy-dokument, kvalitativa intervjuer och deltagande observation. Teoretiskt bygger projektet på nydanande performativa ansatser inom social teori och kritisk historieforskning som belyser hur tidskategorier påverkar politik och maktrelationer.
Slutligen är projektet viktigt ur ett samhällsperspektiv. Det kommer att förse beslutsfattare inom politik och offentlig förvaltning, den svenska offentligheten och det globala civilsamhället med ny kunskap om hur IOs förhåller sig till framtida hot och möjligheter.
Projektmål
Projektet har två målsättningar:
- att skapa kunskap om hur IOs använder framsyn.
- att utröna vilka etiska och politiska implikationer detta kan tänkas medföra.