KOMPA
Projektet syftar till att skapa kunskap som stöder utvecklingen och implementeringen av skräddarsydda insatser för kompetensutveckling av HR-anställda.
Start
2024-09-30
Planerat avslut
2025-09-30
Huvudfinansiering
Forskningsområde
Forskningsinriktning
Projektansvarig vid MDU
KOMPA-projektet syftar till att skapa kunskap som stöder utvecklingen och implementeringen av skräddarsydda insatser för kompetensutveckling av HR-anställda. Genom en projektdesign som inbegriper workshops, intervjuer och en enkät kommer projektet att: (1) identifiera kompetensgap i HR-professionen vad gäller AI-baserade teknologier i HR-arbete, och; (2) utforma rekommendationer om hur HR- professionens kompetenser behöver utvecklas. Genom detta kommer projektet bidra till en ökad förmåga inom HR-professionen vad gäller att arbeta med AI-baserad HR-teknik, vilket främjar förmågan att hålla sig relevant i sina organisationer och på arbetsmarknaden, samtidigt som det ökar förutsättningarna för innovation och hållbar tillväxt.
Genom KOMPA-projektet kommer projekets aktörer tillsammans fördjupa förståelsen för den framtida utvecklingen kring vilka specifika kompetenser som kommer att efterfrågas av HR-professionella, och vad som alltså krävs av professionen på den framtida arbetsmarknaden. Genom att identifiera dessa kompetensbehov på ett noggrant sätt kan vi säkerställa att framtida insatser är relevanta och effektiva vad gäller att förbereda individer för de utmaningarna som beskrivits ovan.
Projektmål
KOMPA-projektet syftar till att skapa kunskap som stöder utvecklingen och implementeringen av skräddarsydda insatser för kompetensutveckling av HR-anställda. Detta kommer att öka professionens förmåga att arbeta med AI-baserad HR-teknik, vilket främjar förmågan att hålla sig relevant i sina organisationer och på arbetsmarknaden, samtidigt som det ökar förutsättningarna för innovation och hållbar tillväxt. Utifrån ovanstående syfte har följande 2 projektmål satts upp: (1) Identifiera kompetensgap i HR-professionen vad gäller AI-baserade teknologier i HR-arbete; (2) Utforma rekommendationer om hur HR-professionens kompetenser behöver utvecklas.
Eva Lindell är projektets vetenskapliga ledare. Elvria Synnelius är administrativ projektledare.