FHH: Friutrymme och handlingsförmåga för hållbarhet: yrkesverksammas perspektiv på organisation, arbete och ledarskap i en tid av förändringar
Projektets mål är att utveckla kunskap om hållbarhet för och genom yrkesverksamma vid övergången mellan studier och arbetsliv i en tid av förändringar.
Start
2025-03-03
Planerat avslut
2029-12-31
Huvudfinansiering
Forskningsinriktning
Projektansvarig vid MDU
Detta projekt ingår i Mälardalens universitets arbete med att utveckla mångvetenskapliga kunskapsområde och i synnerhet OWL (Organisation, Working life and Leadership for a sustainable future).
Vi lever i en tid som karaktäriseras av stora förändringar i arbetslivet relaterade till bland annat digitalisering (i dess olika former); flexibilisering av både arbete, arbetsplatser och arbetsmarknaden; ökad mångfald; globalisering; ökad fokus på olika slags hållbarhetsfrågor inklusive psykisk hälsa, kriser och hot mot demokratin. Offentlig sektor i synnerhet står inför stora utmaningar när det gäller att kunna leverera samma typ av välfärd som idag med den personal och de resurser som kommer att finnas om några år, något som bland annat innebär omfattande förändringar av arbetslivet. Detta sätter stor press på att digitalisera, men också på att omförhandla roller och ansvar i samhället i stort, och i enskilda organisationer specifikt.
Dessa förändringar ger upphov till nya utmaningar och möjligheter när det gäller att skapa de organisatoriska förutsättningar för hållbarhet för yrkesverksamma, men också för att yrkesverksamma ska kunna bidra till ett hållbart samhälle, samtidigt som tidigare utmaningar och möjligheter kan komma att förändras eller bestå. Detta projekt kommer därför att fokusera på hållbarhet för yrkesverksamma och genom yrkesverksamma i en tid av förändringar.
Tidigare forskning har visat att inträdet i arbetslivet efter studierna är en viktig fas av karriären. Om de förväntningar studenten byggt upp under utbildningen inte infrias och om organisationerna inte är rustade för att ta emot nyutbildad personal kan detta leda till att individer lämnar yrket. En viktig fråga är därför hur inträdet i arbetslivet efter avslutade studier på universitetsnivå sker och vad som spelar roll för en fortsatt vilja att utveckla sig inom det egna yrket och/eller den egna organisationen.
Projektmål
Syftet för projektet är att utveckla kunskap om hållbarhet för och genom yrkesverksamma vid övergången mellan studier och arbetsliv i en tid av förändringar.
Den frågeställning vi vill besvara är: vad möjliggör respektive hindrar högskoleutbildade personer som just inlett sin yrkesbana att utföra sitt jobb på sätt som upplevs som meningsfullt och hållbart? (i detta ingår att utvecklas i sitt yrke och karriär, att individer har möjlighet att åstadkomma det de vill, att det finns förutsättningar för hållbart arbete, osv).