Reducera Sedentärt beteende under Cancerbehandling - RedSedCan-studien
Det övergripande syftet är att undersöka effekter av en digital självhanteringsintervention för att minska stillasittande (sedentärt beteende) hos personer som genomgår neo- eller adjuvant cancerbehandling mot bröst-, prostata-, eller kolorektalcancer. Vidare är syftet att utforska forskningspersonernas erfarenheter av interventionen samt att utforska hälso- och sjukvårdspersonalens attityder och upplevda hinder och möjliggörande faktorer att stödja patienter med bröst- prostata- eller kolorektalcancer att minska sedentärt beteende med hjälp av ett digitalt självhanteringsprogram.
Start
2024-01-01
Planerat avslut
2026-12-31
Huvudfinansiering
Medfinansiering
Samarbetspartners
Forskningsområde
Forskningsinriktning
Projektansvarig vid MDU
Externa projektmedlemmar
- Karin Nordin, Uppsala universitet
- Annie Palstam, Göteborgs universitet
- Henrik Lindman, Uppsala universitet och Region Uppsala
- Abbas Chabok, Region Västmanland och Uppsala universitet
Detta projekt handlar om att undersöka effekten av ett digitalt självhanteringsprogram för att minska stillasittande hos personer med bröst-, prostata- eller tjocktarmscancer under så kallad neo- eller adjuvant cancerbehandling (cellgift-, hormon- och/eller strålbehandling).
Självhanteringsprogrammet har tagits fram tillsammans med patienter och forskare och består av befintlig teknik av hög kvalitet. Deltagarna kommer att slumpmässigt fördelas till en av två grupper, antingen till att använda självhanteringsprogrammet eller till en grupp som får vård som vanligt.
De personer som använder självhanteringsprogrammet får även stöd av en fysioterapeut att sätta mål för minskat stillasittande och får själva välja vilka aktiviteter som ska ersätta tiden i stillasittande. Projektet kommer även att studera de hälsoekonomiska effekterna och klimatnyttan av att använda ett digitalt självhanteringsprogram.
Några av personerna som deltar i studien kommer även att tillfrågas om att även delta i intervjuer om hur de upplevde att använda självhanteringsprogrammet. Dessutom kommer vi att intervjua hälso- och sjukvårdspersonal (läkare, sjuksköterskor och fysioterapeuter) som arbetar med patienter som genomgår cancerbehandling om hur de ser på att stödja patienter som använder ett digitalt självhanteringsprogram för att minska stillasittande.
Projektmål
Genom att fokusera på att minska stillasittande och ersätta det med dagliga fysiska aktiviteter förväntas individernas hälsa påverkas positivt på kort sikt genom t.ex. ökat välbefinnande och minskade biverkningar från cancerbehandlingen, samt på lång sikt genom minskad risk att insjukna i följdsjukdomar såsom hjärtkärlsjukdom.
Aktiviteter
Projektet innebär dels en randomiserad kontrollerad studie (RCT) med uppföljningar på upp till två år, dels individuella intervjuer med deltagarna i interventionsgruppen och fokusgruppsintervjuer med hälso- och sjukvårdspersonal.
Relaterat
Miljoner till forskning om minskat stillasittande under cancerbehandling Länk till annan webbplats.