Text

Vård, återhämtning och hälsa

Kommunikation i larmsamtal – sjuksköterskors utmaningar och strategier

Syftet med projektet är att utforska sjuksköterskors strategier att hantera svåra larmsamtal genom att studera kommunikationen och graden av personcentrering i sådana samtal samt att utveckla en guide för hantering av svåra samtal

Projektansvarig vid MDU

No partial template found

Externa projektmedlemmar:

  • Överläkare & Med. dr. Hans Blomberg, Region Uppsala /Uppsala universitet
  • Doktorand Douglas Spangler Region Uppsala /Uppsala universitet
  • Professor Ulrika Winblad, Uppsala universitet

Om projektet

Sjuksköterskor som tar emot larmsamtal till telefonnumret 112 har ett komplext uppdrag där de på kort tid, via telefon utan att se patienten, ska göra akuta bedömningar av symtom och skador, bemöta varje individ på ett professionellt och personcentrerat sätt och prioritera och optimera resurser. I intervjustudier framkommer hur andelen svåra samtal, med t.ex. språksvårigheter eller aggressivitet och hot, har ökat.

Detta gör det svårt att både rekrytera och behålla kompetent personal och leder även till sämre vårdresultat, varför studier av hur samtalen de facto ser ut och hur de hanteras behövs som underlag för utbildning, interventioner och konkreta verktyg.

Därför är syftet med föreliggande projekt att utforska sjuksköterskors strategier att hantera svåra larmsamtal genom att studera kommunikationen och graden av personcentrering i sådana samtal samt att utveckla en guide för hantering av svåra samtal. Data utgörs av ljudinspelningar av autentiska larmsamtal, som är avidentifierade tinnan de kodas med såväl induktiv som deduktiv ansats.

Projektmål

Att utforska sjuksköterskors strategier att hantera svåra larmsamtal genom att studera kommunikationen och graden av personcentrering i sådana samtal samt att utveckla en guide för hantering av svåra samtal. Målet är att skapa ett stöd för sjuksköterskor vid larmcentraler, och därigenom förbättra bedömning och vård för akut sjuka och skadade inringare.

Forskningen har anknytning till följande globala hållbarhetsmål