Effekter av införande av modern hälso- och välfärdsteknik i Västerås stads äldreboenden
Västerås stads vård- och omsorgsförvaltning har upphandlat och infört en ny hälso- och välfärdsteknik (HVT) i 13 av sina omsorgsboenden. De önskade effekterna med HVT är ökad trygghet och självständighet för de boende, samt förbättrad förmåga hos personalen att upptäcka och förebygga händelser som kräver åtgärd. MDU:s Center för välfärdsförändring har anlitats av Västerås stad för att följa upp dessa effekter i sina boenden.
Start
2024-06-01
Planerat avslut
2025-06-30
Huvudfinansiering
Medfinansiering
Forskningsinriktning
Projektansvarig vid MDU
Beskrivning
Västerås stads vård- och omsorgsförvaltning har upphandlat och infört en ny hälso- och välfärdsteknik (HVT) i 13 av sina omsorgsboenden. Tekniken består av sensorbaserade system som dels anger de boendens position i boendet eller närliggande utomhusmiljö, dels kroppsligt läge för att informera till exempel om personen ligger på golvet, på sängen, sitter eller går. Fjärrstyrda kameror ingår i några interventioner för att kunna utföra visuella kontroller av personer utan att behöva fysiskt gå in i rummet de befinner sig i. De önskade effekterna med HVT är ökad trygghet och självständighet för de boende, samt förbättrad förmåga hos personalen att upptäcka och förebygga händelser som kräver åtgärd.
MDU:s Center för välfärdsförändring har anlitats av Västerås stad för att följa upp dessa effekter i sina boenden. Forskarteamet kommer att jämföra specifika utfall före och efter införandet av HVT, samt ändringar i rutiner och processer kopplade till HVT, för att svara på tre primära frågor:
- Ökar HVT brukarnas fysiska trygghet jämfört med nuvarande rutiner? Utfall som mäts: antal tillfällen den boende oplanerat hamnar på golvet; tid till upptäckande av och respons vid sådana händelser, och fysiska skador som uppstår på grund av sådana händelser.
- Ändrar HVT personalresursernas fysiska tillgänglighet? Utfall som mäts: andel genomförda tillsynstillfällen via fjärrmetoder; antal tillfällen som kräver fysisk närvaro/ingripande och tid till att detta uppfylls.
- Ökar HVT brukarnas självständighet jämfört med nuvarande läge? Utfall som mäts: antal tillfällen/mängden tid den boende självständigt kan vistas i närliggande utomhusmiljö, och antal avvikelser från denna miljö.
Syfte och mål
Projektet syftar till att utvärdera effekterna av införd HVT i kommunala omsorgsboenden enligt ett fåtal önskade och prioriterade utfall.
Målet med projektet är att genomföra en utvärdering av hög validitet, pålitlighet, och upprepbarhet som ger kommunen ett evidensbaserat underlag utifrån man kan fatta beslut om fortsatt användning av HVT i sina boenden.