Text

ChiP – Barns rätt till hälsa, skydd, stöd och delaktighet

EBITech

Försörjning och skuldsättning

Hållbar livsstil och hälsa ut ett folkhälsoperspektiv

Hållbart arbetsliv

Hälsofrämjande teknik

Informationsdesign

Medicinsk teknik

Normkritiska perspektiv i forskning om social utsatthet

Samproduktionsforskning inom hälsa och välfärd

Sociologi

Vård, återhämtning och hälsa

Beteendemedicin, hälsa och levnadsvanor

DEAHL-BALTIC: Digital egenmakt för ett aktivt och hälsosamt liv i Östersjöregionen

DEAHL-BALTIC-konsortiet består av 13 partners från hela Europa och leds av Hamburgs socialdepartement och University College of Northern Denmark. Konsortiet är organiserat på ett sätt där både hela projektet och de olika arbetspaketen har en administrativ/operativ ledning samt en vetenskaplig ledning.

Start

2025-03-03

Planerat avslut

2029-03-02

Forskningsområde

Forskningsinriktning

Projektansvarig vid MDU

No partial template found

DEAHL-BALTIC: Digital egenmakt för ett aktivt och hälsosamt liv i Östersjöregionen.

DEAHL-BALTIC-konsortiet består av 13 partners från hela Europa och leds av Hamburgs socialdepartement och University College of Northern Denmark. Konsortiet är organiserat så att både hela projektet och de olika arbetspaketen har en administrativ/operativ ledning samt en vetenskaplig ledning.

Varför DEAHL-BALTIC?

En åldrande befolkning innebär ökande påfrestningar på hälso- och sjukvårdssystemen i Östersjöregionen. Digital omställning är en central del av lösningen, och EU stödjer aktivt denna utveckling. Inom ramen för EU:s digitala decennium är målet att alla EU-medborgare ska ha tillgång till sina elektroniska hälsojournaler senast 2030.

Men utan tillräcklig digital hälsolitteracitet (dHL) – förmågan att söka, förstå och effektivt använda digital hälsoinformation – riskerar hälsoklyftorna att öka. Detta är en del av en större utmaning som påverkar både den offentliga sektorns förmåga att leverera tjänster och kvaliteten på vården. Även om de skandinaviska länderna generellt har en högre nivå av digital hälsolitteracitet, kämpar stora delar av Östersjöregionen med digital mognad.

Resultaten från Horizon Europe-projektet IDEAHL (2022–2024) visar att även vårdpersonal och vårdorganisationer har brister inom digital hälsolitteracitet. Om de får rätt verktyg kan de fungera som viktiga länkar och stödja patienter – särskilt utsatta grupper som äldre och flyktingar – i att navigera digitala hälsolösningar, vilket i sin tur kan minska ojämlikheter.

Genom att stärka vårdpersonal och vårdorganisationer inom digital hälsolitteracitet strävar DEAHL-BALTIC efter att överbrygga dessa klyftor, förbättra tillgången till vård och skapa en mer jämlik digital hälsoinfrastruktur i regionen.

Initiativet DEAHL-BALTIC samlar nyckelaktörer från Polen, Lettland, Tyskland, Danmark, Sverige och Finland för att hantera dessa utmaningar genom att:

  1. Utveckla ett kompetensbyggande paket för digital hälsolitteracitet (dHL-CBP) genom en samskapande process där intressenter involveras och bästa praxis från IDEAHL-projektet används.
  2. Testa, utvärdera och förbättra dHL-CBP för att säkerställa dess effektivitet.
  3. Skala upp och sprida dHL-CBP för att gynna medborgare i hela Östersjöregionen.

Externa projektmedlemmar

DEAHL-BALTIC-konsortiet samlar nyckelaktörer från Polen, Lettland, Tyskland, Danmark, Sverige och Finland.

Projektmål

DEAHL-BALTIC syftar till att överbrygga klyftor, förbättra tillgången till hälso- och sjukvård samt skapa en mer jämlik digital hälsovård i regionen genom att stärka digital hälsolitteracitet hos vårdpersonal och organisationer.