Aqua2Farm - Förbättra hållbar stadsodling med nära infraröd spektroskopi med aquaphotomics
Syftet med Aqua2Farm-projekten är att visa på potentialen att använda två typer av NIR-spektroskopisensorer och en ny vetenskaplig disciplin, aquaphotomics, för att uppnå bättre resultat i övervakningen av växttillväxten i vertikala stadsodlingar för att uppnå optimal tillväxt.
Avslutat
Start
2021-09-01
Avslut
2023-12-31
Huvudfinansiering
Samarbetspartners
Forskningsinriktning
Projektansvarig vid MDU
Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation måste världssamfundet hitta nya klimatvänliga lösningar för att öka livsmedelsproduktionen med 70 procent, främst på grund av att världens befolkning ökar till 10 miljarder 2050. Denna utmaning kan hanteras genom diversifiering av livsmedelskedjan där alternativa och lokala anläggningar för livsmedelsproduktion, t.ex. stadsodlingar, införs. Stadsodlingskonceptet medför många fördelar jämfört med konventionell jordbruksproduktion, t.ex. en kontrollerad miljö.
Det finns en stor efterfrågan på sensorer som övervakar växternas tillväxt och tillväxtförhållanden och -faktorer och upptäcker avvikelser så tidigt som möjligt. Om avvikelser identifieras i ett tidigt skede kan korrigerande åtgärder införas på lämpligt sätt (t.ex. temperaturreglering, pH-kontroll, justering av ljusintensitet osv.)
Sensorer för spektroskopi i nära infrarött (NIR) med enkelpunkts- och hyperspektral avbildning (HSI) kan ge en snabb och icke-destruktiv metod för övervakning av växtnäringsämnen i realtid för att optimera växternas tillväxtcykel. Dessutom kan NIR-sensorernas förmåga att övervaka växter i vertikalt stadsjordbruk förbättras genom att man tillämpar en ny vetenskaplig disciplin inom spektroskopiområdet som kallas aquaphotomics, som i hög grad kompletterar den vanliga kvalitativa och kvantitativa NIR-spektroskopiska analysen.
Projektmål
Syftet med projektet är att införa spektroskopisensorer och en ny vetenskaplig disciplin, aquaphotomics, för att uppnå bättre resultat i övervakningen av växternas tillväxt i vertikala stadsodlingar för att uppnå optimal tillväxt. Projektet syftar särskilt till att fastställa och utvärdera hur billiga sensorer för enkelpunktsanalys och hyperspektrala sensorer för nära infraröd avbildning kan användas och integreras i ett vertikalt stadsodlingssystem för att uppnå optimal växttillväxt. Därefter utvärderas hur aquaphotomics kan komplettera den kemometriska standardmetoden för att möjliggöra övervakning i realtid av växttillväxten i anläggningen.
Forskningen har anknytning till följande globala hållbarhetsmål
-
FN:s globala mål 1
Ingen fattigdom.
-
FN:s globala mål 2
Utrota hunger.
-
FN:s globala mål 3
God hälsa och välbefinnande.
-
FN:s globala mål 6
Rent vatten och sanitet.
-
FN:s globala mål 9
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur.
-
FN:s globala mål 11
Hållbara städer och samhällen.
-
FN:s globala mål 12
Hållbar konsumtion och produktion.
-
FN:s globala mål 13
Bekämpa klimatförändringar.
-
FN:s globala mål 15
Ekosystem och biologisk mångfald.