Skandinaviskt ECO-samarbete Living Lab: Hållbara lösningar för livsmedelssäkerhet och motståndskraft mot klimatförändringar
Projektet kretsar kring matproduktion och konsumtion i städer och lokala kedjor, foodtech, alternativ framtida mat och lokalt sortiment i Skandinavien som tillsammans kan bygga ett motståndskraftigt nordiskt livsmedelssystem.
Start
2024-05-01
Planerat avslut
2026-04-30
Huvudfinansiering
Samarbetspartners
Forskningsområde
Projektansvarig vid MDU
Detta projekt är baserat i Sverige och ett förslag till samarbetsplattform. I konsortiet ingår SweGreen, ett agtech-företag och en pionjär inom vertikal odling och hållbart jordbruk, Fotografiska, ett museum baserat i Stockholm och ett känt nav för hållbar mat med en restaurang med en grön Michelinstjärna, och MDU med specialiseringar inom human-in-the-loop artificiell intelligens (AI) lösningar inom ett brett spektrum av applikationer genom databehandling och visualisering, övervakning och cyberfysisk systemkontroll. Konsortiet har en bakgrund med över 4 års samarbete och framgångsrika leveranser baserat på europeiska och nationella bidragsfinansierade projekt inom områdena precisionsjordbruk, AI-baserad jordbruksenhet och värdbyggnadsintegration etc.
Projektet kretsar kring matproduktion och konsumtion i städer och lokala kedjor, foodtech, alternativ framtida mat och lokalt sortiment i Skandinavien som tillsammans kan bygga ett motståndskraftigt nordiskt livsmedelssystem. Vi har en redan befintlig fysisk odlingsenhet och nätverkssamarbeten med lokala/urbana jordbrukare, teknikföretag och entreprenörer på Fotografiska, där hållbara livsmedelsmetoder förkroppsligas med restaurangens affärsmetoder som tar itu med klimatförändringar och livsmedelssäkerhet i den skandinaviska kontexten. Fotografiska arbetar med klimatanpassning genom att låta sina anläggningar vara värd för en högteknologisk gård i kontrollerad miljö som etablerats av SweGreen, en storskalig urban biodlingslösning, och även en samarbetsplattform för partnerskap med lokala jordbrukare inom konceptet Fotografiska Studio 2000 (som fokuserar på frågor om livsmedelssäkerhet baserat på markanvändning för ett hållbart liv). Fotografiskas engagemang inom hållbarhet är en stor fördel för vårt konsortium, eftersom infrastrukturen är på en hög nivå utan något extra behov av investeringar i vårt SECO Living Lab.
Projektmål
Våra mål: banbrytande hållbara klimatresilienta livsmedelslösningar och en replikerbar samarbetsmodell kring lokal och hyperlokal livsmedelsproduktion, särskilt i urbana sammanhang. Genom teknik, samhällsengagemang och expertinsikter strävar vi efter att förändra livsmedelsproduktion, distribution och konsumtion.
Forskningen har anknytning till följande globala hållbarhetsmål
-
FN:s globala mål 2
Utrota hunger.
-
FN:s globala mål 3
God hälsa och välbefinnande.
-
FN:s globala mål 6
Rent vatten och sanitet.
-
FN:s globala mål 11
Hållbara städer och samhällen.
-
FN:s globala mål 12
Hållbar konsumtion och produktion.
-
FN:s globala mål 14
Hav och marina resurser.
-
FN:s globala mål 15
Ekosystem och biologisk mångfald.