Hälsa och välfärd
EBITech
EBITech främjar evidensbaserad implementering av digital teknik inom hälso- och välfärdssystem genom att utveckla forskningsbaserade metoder, ramverk och modeller som säkerställer effektivitet, jämlikhet och hållbarhet. Genom tvärvetenskaplig forskning och utbildning baserad på real-world evidence (RWE) och globalt samarbete strävar vi efter att förbättra användbarheten, främja jämlika och hållbara lösningar, informera policyutveckling, vägleda beslutsprocesser för ersättning och stimulera innovationer.
Kontaktperson
Digital teknik är en drivande kraft i utvecklingen av hälso- och välfärdssystem globalt. Dessa teknologier, omfattar allt från artificiell intelligens (AI) och telemedicin till smarta sensorer, digitala plattformar och välfärdsteknik, och har en transformerande potential för folkhälsa, hälso- och sjukvård samt socialtjänst. Från hälsofrämjande och sjukdomsprevention till precision hälsa, avancerad behandling och rehabilitering, kan digitala lösningar förbättra tillgänglighet, effektivitet och kvalitet på alla nivåer.
Trots denna enorma potential kämpar många hälso- och välfärdsverksamheter organisationer med att effektivt implementera och utnyttja digital teknik på ett evidensbaserat sätt. En brist på forskningsbaserade modeller, ramverk och metoder för att säkerställa effektivitet och värde, med hänsyn till jämlikhet och användbarhet, begränsar teknologiers genomslag och potential att skapa nytta och även hindrar möjligheter för att driva framtida innovationer.
Forskningsprogrammet EBITech (Evidence-based Implementation of Digital Technologies in Health and Welfare Systems) etablerades för att ta itu med dessa utmaningar. Detta är ett unikt forskningsprogram som utvecklar forskningsbaserade metoder, ramverk och modeller som underlättar evidensbaserad införande av digital teknik inom hälso- och välfärdssystem. Programmet fokuserar på real-world evidence (RWE) för att validera dessa teknologiers effektivitet och värde, samtidigt som det påverkar policyutveckling och strategiska beslutsprocesser.
Genom att fokusera på användbarhet, jämlikhet och hållbarhet genomför EBITech tvärvetenskaplig forskning och utbildning i samarbete med både nationella och internationella partners.
EBITech´s mission är att säkerställa jämlik tillgång till digital teknik som förbättrar hälsoutfall, främjar välbefinnande hos vårdpersonal, effektiviserar processer inom hälso- och välfärdssystem, samt minskar den globala klyftan mellan den globala nord- och syd.
Genom att främja synergier mellan akademi, industri, offentlig sektor, civilsamhälle och medborgare, strävar EBITech efter att maximera de samhälleliga fördelarna med digitala lösningar, minimera resursslöseri och främja jämlikhet och hållbar utveckling.
EBITech-programmet omfattar flera forskningsprojekt, utbildningsinsatser och aktiviteter i samarbete med både nationella och internationella partners.
EBITech-forskningsprogrammet grundades och leds av professor Sarah Wamala Andersson, som bygger på sin omfattande expertis inom forskning, praktik och policyskapande inom hälso- och välfärdssystem på både nationell och global nivå.
Aktiviteter
EBITech forskningsprogrammet omfattar flera forskningsprojekt, utbildningsinsatser och aktiviteter i samarbete med både nationella och internationella partners.
Exempel på forskningsprojekt:
• Evidens som kriterium i offentlig upphandling och implementering av digital teknik.
• Implementering av digital teknik inom hälso- och välfärdssystem – spelar evidens någon roll?
• AI-lösningar för hälsa och välfärd utifrån perspektiv av sociala determinanter för hälsa och etiska riktlinjer.
• Digital hälsolitteracitet och aktivt hälsosamt liv.
• Digital hälsolitteracitet och hälso- och sjukvårdspersonal.
• Hållbara byggnader och framtida hälsobehov.
• Accelerering av digital transformation inom afrikanska hälsosystem.
• Kvinnor och flickor inom hälsoteknik.
• Rita Din Framtid – unga barns framtida yrkesambitioner och deras koppling till STEM.
• Digital transformation och dess konsekvenser för existentiell hälsa.
• Och mycket mera.
Pågående forskningsprojekt
Barn och unga har ofta sofistikerade idéer om framtiden men samtidigt begränsad kunskap om arbetsmarknaden och de många karriärmöjligheter som finns. Forskning visar dessutom att socioekonomisk bakgrund spelar en betydande roll i deras utbildnings- och yrkesval.
Projektansvarig vid MDU: Sarah Wamala Andersson
Huvudfinansiering: Region Skåne