Forskar Grand Prix

Vem gör den mest begripliga, fängslande och inspirerande presentationen av sin forskning – på bara fyra minuter?

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Varje tävlande ska på kort tid presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Publiken och en jury utser tillsammans vinnaren.

30 september 2022

Forskar Grand Prix är ett nationellt event med deltävlingar på olika platser runt om i Sverige. Vinnarna från varje deltävling möts i en nationell final i Stockholm den 1 december.

Forskar Grand Prix på MDU

I år anordnas Forskar Grand Prix för andra gången i Eskilstuna. Eventet är dock inte nytt på MDU, då vi genomfört Forskar Grand Prix vid fem tillfällen i Västerås. Sedan 2020 är bidrag på engelska är tillåtna, vilket innebär att språket kommer blandas mellan svenska och engelska. Samtliga forskare i deltävlingen är verksamma vid MDU.

Tävlingen sker den 30 september, klockan 10:30 - 12:00 i biblioteket i vårt campus i Eskilstuna.

Våra tävlande forskare:

1. Stylianos Papaioannou, forskare inom marknadsföring och strategi; Success in the age of emergencies
  2. Valentin Scheiff, forskare inom hållbara energisystem; The beauty of Bubbles!
  3. Peter Backeman, postdoktor inom innovation och design; Datorerna finns överallt och påverkar vår vardag
  4. Sonia Rönning, doktorand inom hälsa, vård och välfärd; Barnets delaktighet- inom psykiatrisk vård
  5. Anders Wikström, universitetslektor inom innovationsledning; Förnyelse och innovation - hur påverkar det organisationer och medarbetare?
  6. Gunnel Östlund, universitetslektor i socialt arbete; En känsloapp för att öka välbefinnade hos barn.

Så går tävlingen till

• Deltagarna får i en inledande rond 4 minuter på sig att presentera sin forskning så intressant och begripligt som möjligt, inför en jury och publik.
  • Därefter ger juryns tre medlemmar, som företräder akademi, media och scenkonst, sina kommentarer och betyg.
  • Presentationen bedöms av juryn utifrån framförande (scennärvaro, gestaltning), förståelse (upplägg, berättande, begriplighet) och forskning (vetenskaplighet, beskrivning av vetenskaplig metod).
  • Efter att alla tävlande har framfört sin presentation görs en ”snabbrepris” där varje deltagare gör ett 30 sekunder långt inlägg varefter varje person i publiken röstar på sin favorit.
  • Publikens röster räknas som 2/3 av totalpoängen och juryns som 1/3.
  • Vinnaren får representera MDU i riksfinalen i Stockholm.

Sitta i publiken?

Tävlingen är öppen för drop- in publik!

Vill din skolklass ta del av aktuell och samhällsnyttig forskning i ett rappt och intressant format? Klicka på länken för att anmäla: https://kunskapsfesten.se/besokswebbar/kunskapsfesten/program/for-pedagog-med-klass-eller-barngrupp/intresseanmalan-for-forskarfredag-pa-mdu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.