Text

Kunskapsfesten 2023

Välkommen till Kunskapsfesten!

Den 27 - 30 september arrangeras Kunskapsfesten i Eskilstuna, för tredje året i rad. Årets tema är "En bättre värld".

Kunskapsfesten är en mötesplats för att lära, upptäcka och uppleva kunskap tillsammans. Invigningen sker den 27 september och sedan blir det tre dagar fyllda med spännande vetenskap och prova-på-aktiviteter för alla åldrar. Under torsdag och fredag vänder programmet sig främst till skolor, skolpersonal och elever. På lördagen är alla välkomna till allmänhetens fest.

Fri entré till allt.

Kunskapfesten arrangeras av Eskilstuna kommun, med MDU som en av flera medarrangörer. Programpunkterna sker på flera platser i Eskilstuna, bland annat på MDU:s campus, MITC och Munktellmuseet.


MDU:s programpunkter under Kunskapsfesten 2023

 

Onsdag 27 september

17:00 - 18:30 Invigning Kunskapfesten - Bidrar AI till en bättre värld? Länk till annan webbplats.
Medverkande: Rikard Lindell, docent i data­vetenskap, upplevelsedesigner och kompositör av elektroakustisk musik, MDU, Joakim Jardenberg, strateg Volvo Group, Katarina Graffman, filosofie doktor i kulturantropologi vid Uppsala universitet, debattör, författare, poddare, programledare och föreläsare, Christer Norström, docent i mekatronik och professor i datorteknik. Josephine Helleday (S), kommun­styrelsens vice ordförande i Eskilstuna kommun, samt Sara Seltborg, verksamhetsledare för Kunskapsfesten.
Konferencier: Sara Arvidson, kommunikationschef, MDU
Musik av artisten Dotter.


Torsdag 28 september

09:00-09:45 Vad betyder läsförståelsen för det livslånga lärandet? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I den här föreläsningen får du som lärare veta mer om varför det är så viktigt att skapa utrymme för läsning som engagerar eleverna - både ur ett demokratiskt perspektiv och ur ett livslångt lärandeperspektiv.
Medverkande: Eva Hultin, professor i didaktik med inriktning svenska och Jessica Nilsson, förskollärare på Starens förskola som är den första av Eskilstuna kommuns förskolor som blivit certifierade i den så kallade Lässatsningen.

11:00-12:00 Workshop: Lustfylld matematik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I den här workshopen får du som lärare höra om hur du kan skapa en mer lärarledd och elevaktiv undervisning i klassrummet. Workshopen bygger på projektet Rik matematik, Sveriges första forskningsbaserade läromedel utvecklat av lärare och forskare – för lärare.
Medverkande: Andreas Ryve, professor i matematik/tillämpad matematik och Manuel Tenser, projektassistent inom forskningsprojektet M-TERM.

13:00-13:45 Chat GPT - utmaningar och möjligheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I det här panelsamtalet får du en snabbgenomgång om AI:s utveckling och användningsområden och hur Chat GPT klivit in som en helt ny spelare i en helt ny dimension. Chat GPT innebär möjligheter för många verksamheter, men det är också ett verktyg som kommer påverka både skolmiljön, inlärningen och undervisningen. Går det att jobba med Chat GPT i undervisningsmiljön på ett sätt som stimulerar barns upptäckarlust?
Medverkande: Moris Behnam, professor i datavetenskap, Simon Sjölund, doktorand i didaktik, Johannes Rytzler, universitetslektor i pedagogik, Cecilia Molin, universitetsadjunkt i pedagogik, Malin Larsson, pedagogisk utvecklare vid Lärum och Jonas Stier, professor i sociologi.

15:00-15:45 Panelsamtal: Vad ska vi med skolan till? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skolans uppdrag är tydligt på ett sätt. Men skolans uppdrag är också väldigt omfattande. Det finns en ständig konflikt mellan idén om skolan som lösare av samhällets problem och idén om skolan som drivande i samhällets utveckling. Kopplar vi dessutom på att vi ser en ökad psykisk ohälsa hos våra barn och unga där skolan inte ses som meningsfull och tron på framtiden inte är så ljus så har skolan ytterligare ett tydligt uppdrag. Nämligen att utbilda modiga framtidsmedborgare som kan ta sig an att skapa en bättre värld.
Medverkande: Johannes Rytzler, universitetslektor i pedagogik, Jonas Stier, professor i socialt arbete, Linnéa Rönnquist, processledare Samhällskontraktet och Sofie Lundin Widh, förskollärare Hållsta förskola, Eskilstuna kommun.

​​​​​​​17.00 - 21.30 Tillväxtbaren pratar AI - en afterwork för lokala företagare​​​​​​​ Länk till annan webbplats.
Medverkande: Helena Sjögren - Co-Founder & Chief Commercial Officer, Reedz, Jonas Stier - professor i socialt arbete och Anette Hallin - professor i företagsekonomi.
Konferencier och ståuppkomiker: Joacim Björkvall


Fredag 29 september

09:00-09:45 Robotar och ny teknik i framtidens vård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sjukvården är en framtidsbransch med massor av ny teknik! Petra von Heideken Wågert, professor och vetenskaplig ledare, och Katarina Pihl, projektledare Center för välfärdsförändring, berättar om framtidens vård fylld med smarta och tekniska hjälpmedel.

09:00-09:45
Buggar och bevis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I den här föreläsningen får du veta mer om hur vi kan använda oss av matematik för att bygga buggfria program. En genomgång om varför saker ibland går snett, varför vi inte kan testa allt och hur vi i stället kan bevisa att våra datorer fungerar som de ska.
Medverkande: Peter Backeman, postdoktor inom innovation och design.

10:00 - 10:45 Vem bestämmer vad du köper? Du själv eller influencers? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I den här föreläsningen får du veta mer om influencer marketing, vilka faktorer som påverkar köpbeteende och hur det här hänger ihop med hållbart mode.
Medverkande: Cecilia Lindh, docent i företagsekonomi som forskar om bland annat influencer marketing.

10:00-10:45 Träffa lokala hjältar som förändrar världen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Möt tidigare studenter från Mälardalens universitet (MDU) och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) som berättar om sin resa dit de är idag, hur det är att jobba i elektrifieringsbranschen och hur de varje dag har möjlighet att förändra världen till det bättre. Dessutom får du veta vilka möjligheter som finns i denna framtidsbransch och träffa företagen och studievägledare som kan visa vägen!
Medverkande: Elianne Lindmark, Volvo Construction Equipment, Erik Persson, Hitachi Energy, representant från Alstom.
Moderator: Mikael Hjorth från Electrification Hub.

12:00 - 12:45 Människa, maskin och musik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Välkommen till presentation och spelning med elektronisk musik. Du får lära dig mer om hur man kan skapa musik med hjälp av kod och notskrift. Medverkar gör Rikard Lindell, forskare inom interaktions- och upplevelsedesign. Han har undersökt programspråk som designmaterial och har utvecklat musik- och mediaappar, nya gränssnitt och kompositioner. I ett av hans pågående projekt samarbetar han med bland annat Spotify och teenage engineering.

13:00-14:00 Workshop: Hur fortsätter talföljden? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Välkommen till en workshop i matematik där eleverna får klura, rösta, diskutera och argumentera. Här sätter vi algebra, talföljder och matematisk diskussion i fokus där eleverna får rösta om vilket tal som borde vara nästa tal i talföljden. Kul, lärorikt och mycket interaktion!
Medverkande: Manuel Tenser, läromedelsutvecklare

13:00-14:30 Forskar Grand Prix - följ den spännande delfinalen live Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vem gör den mest begripliga, fängslande och inspirerande presentationen av sin forskning på bara fyra minuter? Fem forskare tävlar i att presentera sin forskning så inspirerande som möjligt. Du och din klass är med och bestämmer vem som gör det bäst. Vinnaren representerar sedan MDU i den nationella finalen i Stockholm och har där chans att bli bäst i Sverige på att presentera sin forskning. Här får du och din klass en chans att möta aktuell forskning på ett rappt och intressant sätt!
Medverkande:
Jennifer Gothilander, doktorand i fysioterapi, Helena Lööf, universitetslektor i vårdvetenskap, San Giliyana, Industridoktorand och Karin Bergman Rimbe, lektor i didaktik.
Läs mer om tävlingen och våra tävlande

14:00 - 14:45 Kan man lita på uppkopplade bilar? Kan din dammsugare spionera på dig? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det finns många myter om både skador och förtjänster med trådlös kommunikation, uppkopplade saker och 5G. I den här presentationen får ni veta mer om hur självkörande bilar fungerar, varför de behöver var uppkopplade för att öka trafiksäkerheten - och vad fjärilar har med 5G att göra.
Medverkande: Elisabeth Uhlemann, professor med fokus på uppkopplade inbyggda system.


Lördag 30 september

12:00 - 12:45 Hur kan AI-teknik hjälpa oss i vardagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.?
Vi använder alltmer artificiell intelligens i både vår vardag och vårt arbetsliv. Hur påverkas vi och vår omvärld av den ökade användningen av AI? Och går det att sammansvetsa teknik och människa? Medverkande: Jessica Bruch, professor i produktionssystem vid MDU.

14.15 - 15.00 Cirkulärt mode med hjälp av automation - går det? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Visste du textilindustrin står för närmare 10 procent av de globala koldioxidutsläppen utsläppen? Och värst är det inom modebranschen. Där produceras cirka 100 miljarder nya plagg varje år samtidigt som hälften av dem slängs inom ett år. Projektet Mikrofabriker, som drivs av Automation Region vid Mälardalens universitet och Science Park Borås, undersöker hur teknik från automationsbranschen kan användas i textilindustrin för att göra den mer hållbar cirkulär. Vi kan redan nu minska klädberget!
Medverkande: Elin Asplund, Programansvarig på Automation Region och delprojektledare för projektet Mikrofabriker.

15.15 - 16.00 Kan energin ta slut? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Våra hus, vår mat, våra mobiler, våra bilar…. Vi behöver energi för så många saker. Vårt moderna liv är helt beroende av tillgång till pålitlig energi. Å andra sidan, så vet vi att själva planetens öde påverkas av varifrån energin kommer. Ska vi vara oroliga för vår framtid? Kommer det att finnas energi för alla? Och hur får vi förresten tillgång till energi i olika former? Att förstå hur energi och energisystem fungerar behöver inte vara svårt – det kan faktiskt vara lika enkelt som att tända en lampa.
Medverkande: Valentina Zaccaria, doktorand och koordinator för Energiingenjörs-programmet vid MDU och Peter Bennich, senior rådgivare energieffektivisering vid Energimyndigheten.


Hela programmet

Mer information och fullständigt program

Se hela programmet här


Eskilstunas vetenskapsfestival
ska göra fler nyfikna på högre studier

Kunskapsfesten arrangeras av Eskilstuna kommun i nära samarbete med Mälardalens universitet. Partners: Sparbanken Rekarne, Region Sörmland, Volvo Construction och Eskilstuna-Kuriren.

Festivalen syftar till att sänka trösklar till högre utbildning och samtidigt skapa en högre tilltro till forskning och framtid.

Mer information och fullständigt program på kunskapsfesten.se Länk till annan webbplats.