Att söka information med hjälp av AI
AI-verktyg kan vara en hjälp i dina studier, när du söker information till dina uppgifter. Det kan vara bra att översiktligt känna till hur verktygen fungerar och vilka begränsningar som finns för att kunna använda dem på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
Olika sorters AI-verktyg
Det finns flera olika sorters AI-verktyg. De kanske mest kända, som t ex Chat GPT och Microsoft Copilot, tillhör gruppen generativ AI (GAI). Dessa verktyg skapar text utifrån sannolikheter. Det innebär att verktyget svarar på din fråga med det mest sannolika svaret och med den kombination av ord som är vanligast förekommande. Sådana verktyg har ingen databas med referenser att tillgå och kan därför hitta på källor som inte finns eller ge dig svar med referenser som inte är vetenskapliga.
Vissa AI-verktyg kombinerar textigenkänning med referenssökning i externa källor. De kallas Retrieval-Augmented Generation, eller RAG. Exempel på sådana är chattbottar som Bing och Bard där källor söks på Internet. Till skillnad från generativ AI skapar de således inte bara svar utifrån textigenkänning, utan bygger även sina svar på texter.
Utöver det finns även verktyg som söker i databaser med vetenskapligt material och använder AI för att ranka resultat och tolka dina frågeställningar, t ex genom att kunna ta ut och avgöra vilka delar som är viktiga. Exempel på dessa är: Scite, SciSpace, Elicit, Keenious och Semantic Scholar.
AI verktyg kan också med hjälp av citeringar hitta kopplingar mellan publikationer, till exempel Connected papers, Inciteful och Research Rabbit.
Några saker som du bör tänka på innan du använder AI-verktyg i dina studieuppgifter
- Är det tillåtet? Kontrollera vad som gäller på den kursen som du läser.
- Tillförlitlighet – ger den AI-tjänst som du använder dig tillförlitliga källor? Finns de på riktigt eller är de påhittade? Sök upp och läs de referenser som du får förslag på i universitetsbibliotekets söktjänst Primo eller i Google Scholar. Du kan även kontrollera om t ex den tidskrift som AI-tjänsten ger dig en referens ifrån finns på riktigt genom att söka efter den i databasen ULRICHSWEB.
- Reproducerbarhet och transparens – Eftersom AI lär sig på de frågor som du och andra ställer till det så utvecklas tjänsterna hela tiden. Den fråga som du ställde för en vecka sedan kan verktyget ge ett annat svar på i dag. Behöver ditt arbete vara transparent och reproducerbart så är det bättre att söka information på annat sätt.
- Upphovsrätt och känsliga uppgifter – Text, bilder och figurer som du matar in i AI-verktyg används av företaget bakom tjänsten, bl a till att lära upp verktyget. Tänk efter om du har rätt att sprida det material som du använder?
- Hållbarhet – AI -verktyg kräver mycket energi. Fundera på om du behöver använda AI, eller om du kan göra uppgiften själv. På så sätt minskar vi onödig belastning på miljön.
Hur refererar jag till AI-verktyg?
Om du använder AI-verktyg så behöver du referera till dem, på samma sätt som du refererar till andra källor. Refererar du inte riskerar din uppgift att betraktas som plagiat.
Vägledning till att referera till olika AI verktyg enligt APA:
How to cite ChatGPT, APA Style Länk till annan webbplats.
Referera enligt APA 7, Uppsala universitet Länk till annan webbplats.
AI-verktyg, Jönköping University Länk till annan webbplats.