Text

MDU formar en hållbar framtid

En bild på Helena Jerregård, vicerektor för samverkan vid MDU, som står lutad mot ett träd utanför campus Västerås.

Helena Jerregård, vicerektor för samverkan vid MDU.

När MDU samverkar med näringsliv och offentlig sektor skapas viktiga förutsättningar för tillväxt och kompetensförsörjning. Att samverka är ett sätt att skapa värden som företag och universitet var för sig inte kan uppnå. Detta ökar också studenternas chans till jobb efter studierna.

På MDU, Sveriges nyaste universitet, studerar över 19 000 personer. Studenterna spelar en nyckelroll för regionens tillväxt och kompetensförsörjning. Här utbildas allt från ingenjörer och lärare, till sjuksköterskor och ekonomer. Ända sedan starten har samverkan varit en självklar del av utbildning och forskning. Idag har MDU långsiktiga samarbetsavtal med globala företag som ABB, Alstom, Hitachi Energy och Volvo CE, men även Vafab Miljö, Mälarenergi, Eskilstuna Energi och miljö, Västerås stad och Eskilstuna kommun samt Region Västmanland och Region Sörmland.

MDU har en unik samverkansprofil. Som universitet gör vi skillnad genom att utbilda studenter som är redo att förändra världen. Genom att samverka med många av Sveriges ledande globala företag stärker vi svensk konkurrenskraft. Vi säkerställer att våra studenter får en kvalitativ utbildning och att vår forskning leder till konkret samhällsnytta, säger Helena Jerregård, vicerektor för samverkan vid MDU.

MDU:s samverkansprojekt finns i många olika former. Just nu pågår ett arbete för att jobba ännu smartare och effektivare inom de olika samverkansplattformarna.

Det kan låta trendigt att vi ska jobba hållbart, men i vår samverkan är det på allvar, vi behöver jobba på nya sätt för att lösa alla de utmaningar världen står inför. Det kräver mod, prestigelöshet, samt samverkans- och innovationsförmåga. Vi vill att våra studenter ska vara rustade för att bidra till en bättre värld både under och efter utbildningen. De är alltid välkomna tillbaka när det är dags att fylla på med nya kunskaper. Eller att bidra med sina egna erfarenheter, som alumner, säger Helena Jerregård.

Samverkar inom flera områden

MDU arbetar tillsammans med näringsliv, offentliga verksamheter och organisationer i hundratals projekt inom samverkan och forskning. Samverkan sker även med internationella partners. Nyligen beviljades MDU att bli ett så kallat Europauniversitet, med namnet SUNRISE, tillsammans med åtta andra lärosäten. Detta internationella samarbete kommer att underlätta för universitetets studenter och forskare att samverka kring frågor som behöver globala perspektiv.

I det nystartade projektet MARC (Mälardalen University Automation Research Centre) stärks Sveriges ledande ställning inom smart industri och hållbar produktion. KK-stiftelsen har beviljat 48 miljoner kronor till MDU för forskning inom avancerad automatisering och robotteknik. Med ytterligare medel från både MDU och industriella partners, landar hela satsningen på 111 miljoner kronor över åtta år.

Projektet MARC syftar till att utveckla nästa generations robot- och automatiseringssystem för flexibel och resurseffektiv tillverkning. Genom ett nära samarbete med flera stora företag kommer forskningen att fokusera på system som kan förbättra, effektivisera och öka hållbarheten i svensk industri, säger Helena Jerregård.

Ett annat exempel på samverkan är kompetenscentret RESILIENT. Energimyndigheten har satsat 63 miljoner kronor för att bidra med forskningsbaserad kunskap och verktyg, samt stödja ett hållbart och fossilfritt energisystem, enligt Agenda 2030-målen för hållbar utveckling. RESILIENT koordineras av MDU och samlar omkring 40 samverkanspartners från både universitet, näringsliv och offentlig sektor, för att tillsammans arbeta med denna omställning.

Att Energimyndigheten valt att stödja RESILIENT är glädjande och vi på MDU är stolta över att få koordinera detta viktiga samarbete. Genom stödet kan kompetenscentret även etablera internationellt attraktiva forskningsmiljöer i nära samverkan, säger Helena Jerregård.

Samverkan finns inte bara inom den ingenjörstäta sektorn, utan även inom vård och skola. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är ett gott exempel på det. Under VFU:n kompletterar studenterna de teoretiska studierna med praktik och de får möjlighet att testa sin kunskap på en riktig arbetsplats. Ett annat exempel är samarbetet med Skultuna, som MDU:s samverkansplattform Samhällskontraktet driver. Skultuna är en del av Västerås, nästan som en liten stad i staden. Där samverkar kommunens olika verksamheter tätt med civilsamhället, invånare och det lokala näringslivet. Det nära samarbetet mellan aktörerna gör det lätt att gå från idé till handling. Därför är Skultuna en perfekt plats att testa nya idéer, inte minst inom projektet "Alla barn och unga lyckas". En viktig del av detta är Drömfabriken, som är en kreativ plattform för att utforska nya lösningar till att förbättra framtiden för unga.

Ytterligare ett område som MDU samverkar inom är hållbar hälsa. Det handlar bland annat om hur vi kan nyttja åkermark mer effektivt genom att kombinera dessa med solparker (så kallade agrovoltaiska system) och äta klimatsmart, till hur vi rör oss och utformar vår arbetsmiljö – allt för en mer hållbar framtid både för oss och miljön.

Attraktiva på arbetsmarknaden

MDU spelar en viktig roll som kompetensförsörjare för flera av regionens globala företag. Framgångsrik samverkan gör också studenterna härifrån eftertraktade på arbetsmarknaden. Det gynnar även det livslånga lärandet för universitetets personal.

Vi attraherar både studenter och medarbetare som vill samverka och som är intresserade av tillämpade projekt i nära samverkan med näringsliv och offentlig sektor, säger Helena Jerregård.

MDU arbetar löpande med att utveckla lärosätets utbildningar, idag ser vi allt mer av det livslånga lärandet. Samverkansprojekten är en viktig garant för att lyckas med det, både idag och framöver.

Vår roll som lärosäte kommer säkerligen att förändras med tiden. Samverkan är ett sätt för oss att hela tiden hålla oss aktuella och attraktiva, säger Helena Jerregård.

Relaterat innehåll