Text

Kombinera elitidrott och studier? Ja, det går!

Bilden föreställer Matilda Lindgren, som läser Beteendevetenskapliga programmet, i sina idrottskläder när hon representerar Västerås Rönnby IBK.

Matilda Lindgren, student vid Beteendevetenskapliga programmet, har belönats med Västerås stads elitidrottsstipendium på 25 000 kronor för sina framgångar i Västerås Rönnby IBK.

Kan man satsa på en elitidrottskarriär och samtidigt plugga på universitet? Ja, det går – och Tindra Sörell och Matilda Lindgren är beviset! MDU är ett elitidrottsvänligt lärosäte, vilket innebär att vi erbjuder flexibla studier, anpassningar och stöd i samarbete med Riksidrottsförbundet.

Tindra Sörell, som läser Statsvetarprogrammet, och Matilda Lindgren, som läser Beteendevetenskapliga programmet, har båda belönats med Västerås stads elitidrottsstipendium på 25 000 kronor var. Tindra för sina framgångar i Västerås 9pin Bowling och Matilda för sina prestationer i Västerås Rönnby IBK.

Hur känns det att ha fått elitidrottsstipendiet, och vad betyder det för din satsning?

Tindra: Jag är stolt och hedrad! Jag har kämpat hårt, och stipendiet är ett kvitto på att jag gör rätt saker; både träningsmässigt och tävlingsmässigt. Det motiverar mig att fortsätta utvecklas och sikta ännu högre.

Matilda: Det känns såklart superkul och hedrande! Att få en sådan utmärkelse är ett bevis på att det jag gör betyder något, både för mig och för de runt omkring mig. Det ger mig energi att satsa vidare!

Hur balanserar du studier och elitidrott, och vilka utmaningar har du mött?

Matilda: Det är ett ständigt pusslande, men studentlivet ger mig en flexibilitet som passar min idrottssatsning. Jag kan styra mina dagar, anpassa studierna efter träningar och matcher – men det kräver mycket eget ansvar. Samtidigt tycker jag att det är en frihet.

Vilket stöd har du fått från MDU som elitidrottsvänligt lärosäte?

Matilda: Jag har haft väldigt bra stöd från de som arbetar med elitidrottsvänligt lärosäte (EVL). De fungerar som bollplank och hjälper mig att planera studierna så att de går ihop med min träning och tävlingar. Deras mål är att man som student ska ha ett hållbart idrottande, även om det såklart är mitt eget ansvar att det fungerar. Det skapar en trygghet att veta att skolan har förståelse för min situation och jag känner ett lugn över mina studier.

Vad har varit ditt största idrottsliga ögonblick hittills, och vilka mål siktar du på framöver?

Tindra: Att få representera Sverige i junior-VM i Slovakien 2024 var en dröm! Att kliva in på banan med landslagsdräkten och tävla på den nivån är något jag alltid kommer bära med mig. Framöver siktar jag på senior-VM och att ta mig ännu högre upp i tabellen.

Matilda: När jag och mitt lag gick upp i högsta serien (SSL) med Kais Mora – det var magiskt! Vi hade kämpat så hårt, och att uppnå det målet tillsammans var obeskrivligt. Just nu siktar jag på ett SM-guld med Västerås Rönnby IBK och hoppas få representera Sverige i VM i höst.

Vilka råd skulle du ge till andra unga idrottare som vill kombinera elitidrott med studier?

Tindra: Det funkar! Du kan studera heltid och samtidigt satsa på elitidrott – men våga be om hjälp och ta emot det stöd som erbjuds.

Matilda: Balansen är nyckeln, om du tar hand om dig själv utanför planen så kommer det märkas på planen också. Det handlar inte alltid om att träna hårdare utan också om att ge sig själv den mentala återhämtning som behövs. För många elitidrottare är det svårare att bromsa än att köra på, men att hitta rätt balans gör skillnad.

Utmaning som är möjlig

Att kombinera elitidrott och studier är en utmaning, men det är möjligt! Med rätt stöd, planering och driv kan du både lyckas i din idrott och din utbildning – precis som Tindra och Matilda.

Tindra Sörell, student vid statsvetarprogrammet i Sveriges landslagsdräkt när hon representerar Sverige i bowling i junior-VM i Slovakien 2024

Tindra Sörell, student vid statsvetarprogrammet i Sveriges landslagsdräkt när hon representerar Sverige i bowling.

Är du nyfiken på hur MDU kan stötta din idrottssatsning?

Läs mer om elitidrottsvänligt lärosäte

Läs mer

Kontaktinformation