Text

Samverkan ger mervärde för studenter

Två blonda tjejer sitter och skrattar vid ett grönt bord på våning 4 på campus. I bakgrunden syns den interna campusmiljön - öppen och luftig i tegelröda och gröna toner.

Ellen Lindberg och Alva-Li Erlingsson studerade informationsdesign vid MDU, och har pilottestat Kunskapsmodulen om samverkan.

MDU gör en unik satsning för att öka studenternas kunskap om samverkan, och för att kvalitetssäkra att det finns samverkansmoment i universitetets utbildningsprogram.

Inom satsningen genomförs det dels en samverkanssäkring av utbildningsprogrammen, dels implementeras en Kunskapsmodul om samverkan, för att stärka studenternas samverkansskicklighet, säger Mona Tjärnberg, universitetsadjunkt inom innovationsteknik vid MDU.

Samverkanssäkring av utbildningsprogram

Samverkanssäkringen ska stödja lärare i att på ett professionellt sätt väva in samverkan i utbildningsprogrammen. Det är en modell för att kvalitetssäkra samverkan mellan MDU, näringsliv, offentliga parter och civilsamhället.

Syftet är att:

  • Diskutera varför samverkan är viktigt för det specifika utbildningsprogrammet.
  • Kartlägga, analysera och visualisera samverkansaktiviteter, så det blir tydligt för både lärare och studenter.

Kunskapsmodul om samverkan

Kunskapsmodulen ska stödja och utveckla studenternas samverkansskicklighet. Den består av fyra delar som ger både teoretisk och praktisk kunskap om samverkan.

Syftet med de fyra delarna i Kunskapsmodulen om samverkan är att ge studenter som läser ett utbildningsprogram, djupare förståelse för varför samverkan är viktigt, kunskap om vad samverkan är och hur man samverkar i praktiken. Dessutom att kunna värdera samverkan utifrån olika perspektiv.

Sedan 2022 har ett utvecklingsarbete pågått med att ta fram kunskapsmodulen. Modulen integreras i kurser som har praktiska samverkansinslag, till exempel studentprojekt med externa parter, verksamhetsförlagd utbildning (VFU), gästföreläsningar eller där studenter samlat empiriska data från en verksamhet.

Nu är arbetet med att utveckla en Kunskapsmodul om samverkan till våra studenter klar. Vi är mycket stolta över resultatet – en riktig utbildningsinnovation! Så jag vill tacka alla medverkande som varit med och utvecklat materialet, inte minst våra egna studenter, säger Mona Tjärnberg.

För att kunna jobba med samverkan på ett professionellt sätt och inte bara fiktivt, behöver jag först ha kunskap om samverkan. Det behövs även i min framtida yrkesroll, menar Ellen Lindberg, som i våras studerade informationsdesign. Kunskapsmodulen om samverkan har gett mig en fördjupad förståelse för samverkan på olika nivåer. Ju tidigare vi får lära oss om samverkan desto bättre, och då är kunskapsmodulen ett jättebra verktyg. Nu när jag kan mer och använder mig av samverkan under utbildningen, är det lättare att söka projekt, praktik eller examensarbete. Jag tipsar om att titta på Kunskapsmodulen om samverkan som finns i Canvas, och våga tro på dig själv!, säger Ellen Lindberg.

Kunskapsmodulen om samverkan har verkligen stärkt tron på mig själv. Jag tänker speciellt på det där avsnittet om varför det är viktigt för externa parter att samverka med oss studenter. Det gav mig inblick, kunskap och nya metoder att använda för att samverka, säger Alva-Li Erlingsson, som i våras studerade informationsdesign.

Internationell samverkan

Arbetet med att stärka samverkan i utbildningen har bidragit till att MDU nu är ett Europauniversitet. Universitetet kommer samverka med åtta andra lärosäten inom EU i projektet, SUNRISE – Smaller Universities Network for Regional Innovation and Sustainable Evolution. Målet att skapa ett virtuellt universitet med fokus på samhällsnytta. Här kan MDU bidra med sin kunskap och resultaten av arbetet med verktygen, och Kunskapsmodulen översätts nu till engelska.

Att få fortsätta utveckla kunskap om samverkan i en europeisk kontext är fantastiskt roligt. MDU har som ambition att låta studenter än mer samverka internationellt, säger Karin Axelsson, universitetslektor vid MDU.

Relaterat

Satsning på samverkansskicklighet

Samverkan är ett av MDU:s signum – det ska studenterna märka i både teori och praktik. Därför har det utvecklats två verktyg som ska hjälpa till att stärka universitetets utbildningsprogram med teoretisk och praktisk kunskap om samverkan. På så vis rustas MDU:s studenter till att bli samskapande medarbetare, som i sina framtida arbeten kan använda denna förmåga för att bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Läs mer

Kontaktinformation