Vi startar akademiskt vård- och omsorgsboende
Vad har ett universitet och ett vård- och omsorgsboende gemensamt? På ytan verkar de helt olika – ett präglas av forskning och teori, det andra av nära omsorg och mänskliga relationer. Men genom att väva ihop dessa två världar säkrar vi förutsättningar för bättre vård, högre kvalitet och en bra lärandemiljö.
Vi kallar det för akademiskt vård- och omsorgsboende, och nu startar vi ett sådant i nära samarbete med Sala kommun.
Kompetensutveckling är ett viktigt område inom alla yrken, men inom vård och omsorg finns särskilda utmaningar med exempelvis hög arbetsbelastning och oregelbundna arbetstider.
Genom att skapa ett akademiskt vård- och omsorgsboende säkrar vi både att personal inom vård och omsorg får del av den senaste forskningen och att forskningen kommer till nytta och kan göra skillnad. Totalt finns det cirka 20 akademiska vård- och omsorgsboenden i Sverige. MDU är involverat i två av dem; ett i Sala och ett i Eskilstuna.
Det här är ett akademiskt vård- och omsorgsboende
Ett akademiskt vård- och omsorgsboende är en nära samverkan mellan vårdorganisationen och akademin för att säkerställa en forskningsbaserad vård och omsorg. Från och med 20 november 2024 kommer det särskilda boendet Bergsmansgatan 30 i Sala kommun bli ett akademiskt vård- och omsorgsboende.
Vad innebär det?
Ett akademiskt vård- och omsorgsboende innebär att personalen får kontinuerlig utbildning av lärare och forskare från MDU och att ny forskning bedrivs, sprids och används på boendet. Det innebär också att våra studenter får möjlighet att genomföra sin verksamhetsförlagda utbildning i en lärandemiljö som uppfyller kvalitetskraven från Universitetskanslersämbetet. På så vis kvalitetssäkrar vi våra utbildningar.
Vilka blir effekterna av ett akademiskt vård- och omsorgsboende?
- Bättre vård och omsorg när arbetet utgår från den senaste forskningen.
- Högre kvalitet och hållbarhet när vi samarbetar kring och direkt kan använda forskningen.
- En bra lärandemiljö för både personalen vid boendet och våra studenter.
Kvalitet och god vård
Lena Marmstål-Hammar, professor i vårdvetenskap vid MDU har varit drivande i arbetet med det akademiska vård- och omsorgsboendet Bergmansgatan 30 i Sala. Så här säger hon:
"Det känns jätteroligt att vi nu inviger det akademiska vård- och omsorgsboendet i Sala. Samverkan mellan akademi och vård är viktigt, både för kvalitetsutvecklingen och för att kunna säkerställa en god vård för våra äldre. Lika viktigt är det att vi som universitet kan bedriva praktiknära forskning av hög kvalitet och att våra studenter är i goda akademiska miljöer under sin verksamhetsförlagda utbildning. Våra studenter är ju att framtidens vårdpersonal."
Samarbetet
Samarbetet formaliseras genom en styrgrupp med representanter från MDU och Sala kommun. Styrgruppen fokuserar på strategisk utveckling med inriktning på kvalitetsutveckling, forskning och utbildning. I styrggruppen ingår:
- Lena Marmstål Hammar, professor i vårdvetenskap, MDU
- Marie Grufman Pellfolk, universitetsadjunkt, MDU
- Charlotta Åkerlind, lektor i vårdvetenskap, MDU
- Malin Johansson, chef för särskilda boenden, Sala kommun
- Jessica Hanning, enhetschef vid Bergsmansgatan 30, Sala kommun
- Åsa Askblom, chef för sjuksköterskeenheten, Sala kommun
- Josefin Lundén, huvudhandledare för studenter, Sala kommun
Kontaktinformation