Forskningsprojekt från MDU på IVA:s 100-lista 2024
Den 12 november publicerades IVA:s 100-lista 2024, som lyfter fram lovande forskningsprojekt med potential att skapa nytta i samhället. Två av projekten kommer från MDU.
Ett av projekten från MDU är Intelligent digitalization technology for the heating sector, Länk till annan webbplats. som handlar om att använda artificiell intelligens (AI) för att förbättra uppvärmning i byggnader.
”Fjärrvärme är en av Sveriges traditionella industrier som har daglig påverkan på samhället. Den är starkt beroende av mänsklig erfarenhet, vilket medför utmaningar för intressenter: bostadsföretag kämpar med att leverera utlovad komfort till hyresgäster. Energibolag har begränsad insyn i kundernas efterfrågan och suboptimal nätverksdrift. Under högbelastningstider körs värme- och kraftverk på högvarv, vilket är skadligt för ekonomin och miljön. Den här forskningen använder AI för att skapa värde utan att ändra befintlig infrastruktur” säger projektrepresentanten Stavros Vouros.
Det intelligenta systemet lär sig från byggnadsdata i realtid och förutser vad som kommer att hända innan det händer. Därmed hanterar det optimalt driften mot angiven komfort, kostnad och hållbarhet, samtidigt som det frigör utrymme för kritisk elproduktion av energileverantörer.
”Det blir en vinst för samhället, industrin, ekonomin och miljön. Lösningen testas i full industriell miljö och strävar nu efter stadsomfattande tillämpning och kommersialisering”.
Vad betyder det för dig personligen och för projektet att vara med på IVA-listan?
”Det känns bra att se universitetsforskning komma ut i verkligheten och fungera till samhällets nytta. Att vara med på IVA:s 100-lista är ett fantastiskt erkännande och en stark motivation att fortsätta i denna riktning”, säger Stavros Vouros.
Projekt om flexibla industriella system
Det andra MDU-projektet som finns med på IVA-listan 2024 är Reimagining Cyber-Systems: Agile and Adaptive Länk till annan webbplats., som möter det växande behovet av flexibla och anpassningsbara industriella system och adresserar de ineffektiviteter som uppstår i utvecklingen av komplexa system.
"COVID-19-pandemin tydliggjorde dessa utmaningar när industrier tvingades att snabbt ställa om produktionen. Genom att kombinera tre innovativa angreppssätt — programvaruproduktlinjer, modellbaserad utveckling och DevOps — stärker vi kommunikationen, möjliggör tidig testning och effektiviserar utvecklingsprocesser. Resultatet är kortare utvecklingstider och lägre kostnader samtidigt som systemens kvalitet och anpassningsförmåga förbättras", säger projektledaren Alessio Bucaioni.
"Det här arbetet stöder svensk industri genom att minska resursanvändningen, vilket ligger i linje med de globala målen för hållbar utveckling, och gör företagen mer konkurrenskraftiga. Tillsammans med Volvo och andra partners siktar vi bland annat på en prototypdemonstration i en operativ miljö — ett viktigt steg mot bredare kommersiell och samhällelig påverkan."
“Att bli uppmärksammad och erkänd bland så innovativa projekt på IVA-listan är verkligen en ära, speciellt för ett projekt som detta som inte förlitar sig på trendiga tekniker som AI eller LLM (Large Language Models). Det är ett bevis på den inverkan vi gör genom gedigen ingenjörskonst och praktiska lösningar”, säger Alessio Bucaioni.
Om IVA:s 100-lista
På årets 100-lista Länk till annan webbplats., som är den sjätte i ordningen, lyfter IVA fram forskningsprojekt inom samhälle och välfärd, infrastruktur, deep tech, smart industri, cirkulär ekonomi, resurs- och energieffektivitet, gröna och blå näringar samt affärsmodeller. Samtliga forskningsprojekt bedöms ha stor potential att komma till nytta i samhället. Listan tas fram av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).
Kontaktinformation